Fındıklı ilçesinde bir başarı hikâyesi yazıldı. Hasan Akkuzu aldığı radikal kararla hayatına yeniden başladı ve kurduğu alabalık çiftliği ile dünyada adından söz ettiriyor. Üniversite eğitiminin ardından garson olarak gittiği Amerika’da 3 yıl gibi kısa sürede genel müdürlük pozisyonuna yükselen Akkuzu memleketine hizmet etme sevdası ile kariyerini sonlandırarak babaocağı Fındıklı’ya döndü. Bütün birikimi ile balık çiftliği kuran Akkuzu, 2011 yılında başladığı ticaret hayatında şimdi Fındıklı’nın adını ihracatta duyurarak milyon dolarlar kazandırıyor. Lazona, Abu, Lazson ve Kuzuoğlu Balıkçılık firmalarını kuran Hasan Akkuzu, Fındıklı, Artvin ve Trabzon’daki balık çiftlikleri ile dünyaya açılıyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Japonya’ya somon ihracatı yaptı. Fındıklı’dan Japonya’ya Ocak 2017’de ilk ihracat yapılarak, 11 konteyner ile 550 ton balık gönderilip, yaklaşık 2,5 milyon dolarlık ( 8 milyon 250 bin TL )kazanç sağlandı. İşadamı Hasan Akkuzu memleket sevdası ile girdiği bu yolda özen gösterdiği konuların başında elde edilen kazancı Fındıklı’da tutmak. Bunun içinde ihtiyaçlar yerel esnaftan karşılanıyor. Yaklaşık 60 personelin çalıştığı işyerinde, eleman ihtiyacı da bölgeden sağlanıyor.

“NORVEÇ’E SOMON SATACAĞIM “

Japonya ile yıl sonuna kadar 4 milyon dolarlık ( 14 milyon 120 Bin TL ) bir anlaşma daha imzalandı. 2018 yılı içinde anlaşma yapıldı. 60 konteyner ve üzeri balık için 12 Milyon dolarlık ( 42 milyon TL) anlaşmaya imza atıldı. İşadamı Hasan Akkuzu’nun daha büyük hedefleri var. Norveç’e somon satmak. Akkuzu “ Norveç’in somon balığını almak için her yıl milyonlarca doların ülkemizden çıkmasına kurduğumuz çiftlikler sayesinde engel olduk. Artık Norveç’ten balık almak yerine balık satar duruma geldik, bağlantılarımızı yaptık, anlaşmalarımızı sağlayarak, Norveç’e de balık satacağız. “ dedi.

“ BALIKÇILIĞIN ÖNÜNÜ AÇTIK “

İşadamı Hasan Akkuzu yaptığı girişim sayesinde balıkçılığın önünü açtığını belirterek “ balıkçılık tıkanmıştı, yaptığımız bu bağlantılar sayesinde alabalık ve somon üreticilerinin önünü açtık, çok önemli bir atılım gerçekleştirdik. Norveç somonunun aynısını yaptık, Japonların somon balıklarımıza yaptığı testleri başarıyla geçtik ve bunun üzerine, daha önce Norveç’ten ve Şili’den aldıkları somonu bizden almaya başladılar. Norveç’e giden milyonlarca dolara engel olduk, tarım ve çiftçilikle ülkemize milyonlarca doların girmesini sağladık,” Dedi.

Karadeniz’de hamsiden başka balığın olduğunu da ortaya koyan İşadamı Hasan Akkuzu geniş vizyonu ile şimdi seçimlere hazırlanıyor. İngilizce ve İspanyolca bilen Akkuzu, girişimci kişiliği ile Fındıklı’yı temsilen Rize Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde Başkan Adayı Asım Çillioğlu’nun listesinde yer alacak. Sorunları dinleyen, çözüm ve proje üreten RTSO için, hep birlikte yönetim sloganı ile çalışmalarını sürdüren RTSO Başkan adayı Asım Çillioğlu , Akkuzu gibi memleket sevdalısı isimlerle listesini oluşturuyor.

HABER: ARZU ERBAŞ