AK PARTİ Rize Milletvekili Hasan Karal, şehir merkezinde karayolu üzerindeki viyadükleri eleştirdi, “Utanç duvarı şeklinde duran viyadüklerin yer altına indirilmesi için proje geliştirildi, bunun farklı görüşlere kurban gitmemesini arzu ediyorum” dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Rize’de partiyi kurdukları 2001’den beri birçok iftiraya maruz kaldığını belirten Karal “Rize’de iş yapacak yüklenici firmalarla beni ilişkilendirecek kadar namus, şeref ve haysiyet fukaralığı seviyesine düşen bazı kişiler oldu. Ben bunları Allah’a havale ediyorum. Ben bunları alışığım. 2001’de Rize’de partiyi kurduğumuzdan beri her attığımız önemli adım karşısında bu şekilde iftiralara maruz kaldık. Rize Adliyesi benimdi, Rize’de petrol istasyonu benimdi, bilmem hangi otele ben ortağım gibi yaftalamalara maruz kaldım. Allah’a hamdolsun ki hepsinden alnımın akıyla çıktım.” dedi.

“ÇARPIK YAPILAŞMA VE TRAFİK SORUNU VAR”

Rize’nin şehircilik yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karal, şunları dedi:

“Çarpık yapılaşma ve trafik keşmekeşliği önemli sorundur. Özellikle trafik sorununda herkes muzdarip. Rize’miz coğrafi yapısı itibariyle bu sorunları çözebilme adına çok verimli bir arazi yapısına sahip değil. Malum önümüz deniz arkamız dağ. Dağ ile deniz arasında yapacağınız operasyonlarla beraber bazı rahatlamalar gerçekleştirebilirsiniz. Rize’mizde trafikteki araç sayısı her geçen gün artmaktadır. İktidara geldiğimizde Rize’deki araç sayısı 32 bin civarındaydı, şuanda bu rakam 80 binleri aşmış durumda. Bu korkunç bir rakam. Rize bu yönüyle trafik çilesinin yaşandığı bir ile dönüştü. Bunun yüzde 100 olmasa bile yüzde 100’e yakın çözümü vardır. Bu konuda çok fazla uzman olmaya gerek yok. Dünyanın her tarafında trafikle alakalı sorunları çözebilme adına atılmış bazı adımlar var.”

Trafikteki sorunun çözümü için yeni bulvarlar, kavşaklar ve yolların açılması gerektiğini söyleyen Karal “Bunları yapabilmek için belli şeylere yıkacaksınız. Yani şehrin nefes alabileceği ana arterleri açmadıktan sonra  sizin trafik sorununa çözüm bulmanız mümkün değil. Bu yönde Rize’mizde atılan ciddi adımlar var. Bu çalışmaların bir irade sağlamlığı ortaya koyarak bitirilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

YENİ BULVAR PROJESİ

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Rize’deki trafik sorununa önemli ölçüde çözüm bulacak çalışmaları olduğunu hatırlatan Karal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Pazar Caddesi Projesi dediğimiz, Dosma’dan sahile kadar inen o bulvarın açılması ve Eski Orta Camii’nin taşınması suretiyle 2 gidiş-geliş olmak üzere toplam 4 şeritlik bir bulvar projesini gündeme getirmiş ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nde onaylatmıştık. İhalesi de yapılmıştı, fakat bazı farklı görüşler ortaya çıktı. Hatta bazı hemşerilerimiz bu işin sulandırılması noktasında adımlar attılar ve maalesef proje yavaşlamış durumda. Projelerin bir numaralı takipçisi Rize Belediyesi.Rize Belediyesi’nde Rize’nin ulaşım problemlerini aşabilme noktasında yapılan istişarelerde alınan o kararlar doğrultusunda atılan bu adımların uygulanabilmesi noktasında Rize Belediyesi inşallah gerekli adımların atılmasıyla bu projelerin gerçekleşeceğini temenni ediyorum.”

“UTANÇ DUVARLARI”

İhalesi yapılmış bir projenin yavaşlamasını ve bir takım itilaflara kurban gitmesini çok garip karşıladığını belirten Karal, bu durumun kendisini çok üzdüğünü belirterek “Şehrin içerisinde adeta utanç duvarı şeklinde duran viyadüklerin yer altına indirilmesi noktasında bir düşünce ortaya atılmıştı. Bunun da farklı görüşlere kurban gitmemesini arzu ediyorum. Biz kimsenin evinin, dükkanın, arazisinin yıkılması ya da istimlak edilmesiyle karşı karşıya keşke kalmasak. Ama bir projenin uygulanabilmesi adına bir karar alınmışsa ve bu karar doğruysa, bunu hep beraber sahiplenmemiz lazım. Özellikle Rize merkezde yaşanan trafik yoğunluğunun bertaraf edilebilmesi adına sadece Güney Çevre Yolu’nun yeteceğine inananlardan değilim. Güney Çevre Yolu’nun mutlaka sahile bağlantıları açılmalıdır. Bu şekilde trafik rahatlayacaktır.”

SALARHA TÜNELİ YAPILIYOR

Salarha Tüneli vasıtasıyla şehrin trafiği rahatlatılması amaçlandığını vurgulayan Karal “Andon, Karasu, Ambarlık, Karayemiş ve Muradiye’den gelen araçların daha kısa süre içerisinde şehir merkezine ulaşmalarını sağlamak adına Salarha Tüneli yapılmıyor. Salarha Tüneli’nin amacı şuanda şehrin içerisinde yoğunlaşan imar yapısının arka taraflara sirayet ettirilmesi ve trafiğin dağıtılması amacını taşımaktadır.”ifadelerini kullandı.

Zaman zaman kendisini eleştiren köşe yazarı hemşerilerinin olduğunu sözlerine ekleyen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal “Bu konularda zaman zaman acımazsızca bizleri eleştiriyorlar. Bu eleştirileri yaparlarken şehir içerisindeki trafiği rahatlatma adına alınan bu kararların ve atılan bu adımların uygulanabilmesi noktasında kamuoyunun belli bir kesimlerden gelen tepkilerin minimize ettirilmesi noktasında aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz.” dedi.