Rize Memişağa Tuzcuoğlu Parkı’nda bir araya gelen Rizeli hayvan severler Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6'ncı maddesi ile ilgili taleplerini dile getirdi. RİHAYKO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Gavremoğlu yaptığı basın açıklamasında "izle-denetle" yöntemiyle 100.000'lerce hayvanın devasa toplama kamplarına kapatılmasını içeren yasa tasarısının katliamlar getireceğini ve bunun yanında sokak hayvanı sayısında da artışlara sebep olarak kırsalda yaşayan halktan gelen şikâyetleri çözmekten ziyade büyüteceğini belirterek tasarının STK'ların görüşlerinin de alınarak hazırlanmasını, Anadolu'nun merhamet geleneğine uygun, çağdaş ve dünyaya örnek bir hayvan hakları kanunun hazırlanması söyledi.

HAYVANSEVERLER TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Gavremoğlu hayvan severlerin yasa tasarısı ile ilgili taleplerini dile getirerek” Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. madde kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı.Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın idarî yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK'ya göre ceza kapsamına alınmalıdır. Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakımevlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalıdır” dedi.

RİZE Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Gavremoğlu önemli bir noktaya daha çekerek” Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuvarlarında esir edilen ve yük taşıtma, dövüş, avcılık gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacı sömürülen hayvanlar üzerindeki vahşetlere ve zulme son verilmeli, internet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan üretim ve satışları en az 5 yıl sureyle yasaklanmalı, evcil-yaban hayvanlarının ithalat ve ihracatı durdurulmalıdır” dedi.