Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi İstanbul’da başarılı çalışmalara imza atan RİBİAD ve TÜMBİAD ev sahipliğinde gerçekleşen programda, Rize’de kültürümüzü ve insanımızı baz alarak bir çok başarılı çalışmaya imza atan Ebrûli Yaşam ve Sanat Derneği’nin hazırlamış olduğu el emeği eserler ve derneği tanıtan slayt (Bu Şehrin kadınları) konulu klipleri de renk kattı..

Türkiye’nin birbirinden değerli İllerinin derneklerin başkanlarınında katıldığı programa panelist olarak Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer NARLI, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlkay GÖK, Araştırmacı-Yazar Emine Şeyma USTA, KADGÜÇDER (Kadın ve Güç Derneği) Kurucu Başkanı Fatma DUMAN katıldı.
Genel koordinatörlüğünü Arif Ekşi'nin yaptığı program RİBİAD Başkanı Erol AYKUT, TÜMBİAD Genel Başkanı Ufuk BİLGETEKİN, ve Ebruli Yaşam ve Sanat Derneği Başkanı Hülya CERRAHOĞLU ve katılımcı derneklerin başkanlarının konuşmaları ile başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk ÇELİK'in de katıldığı program panelle devam etti. Panelin moderatörlüğünü Can ÇOBANOĞLU, sunuculuğunu RİBİAD Genel Sekreteri Müzehhibe Ayşe Emine Sultan ÇELİK üstlendi. 


Kadın; âdemden doğan, âdemi doğuran Rahmanın Rahim sıfatını taşıyandır. Ömerlere, Yavuzlara, Fatihlere ana olan kadın, hiç düşünmeden sırtında süt bebesiyle cephelere mermi taşıyan, savaşlara korkusuzca katılarak Ülkesi için can verendir. Sabahın seherinde tarlaya koşan, evl3adı için saçını süpürge eden kıymeti bilinmeyen Ana ve Eştir. 
İstemediği halde zorla evlendirilip, okuma yetkisi elinden alınan dedesi yaşındakilere üç kuruşa satılarak, hür iradesini kullanma fırsatı verilmeyen, yargılanmadan vurulan, acımasızca hoyrat ellerde darp edilen, hayâsızca ticareti yapılanlarda maalesef var. Temennimiz bu son cümleleri tarihe gömüp bir daha asla telaffuz etmemektir.
Oysa meskendir, mekândır, alın teridir, erktir. Emektir, şefkattir, sofradır, ekmektir, yemektir. Kadının olmadığı evde, yuvada sofra hiç kurulmuyor demektir.
Kadın gecedir, gündüzdür, aydır, güneştir. Anadır, arkadaştır, sevgilidir, eştir ne kadar eleştirirseniz eleştirin fark etmez yeryüzündeki güzelliklere eştir.

Kadın, silahsız savaşçı, rütbesiz komutandır, ittiğini iten, tuttuğunu tutandır, sevendir, ısıtandır, yakmayan ateştir. Fakat; sanmayın ki kadın her şeyi unutandır. Çiledir, çilekeştir, merhamettir, merhemdir.
Yeri geldiğinde amazon, sığınılacak kucak, daha önemlisi
Kadın, hayat demliğinin içindeki demdir. Kadın, ovalarda gelincik, dağlarda kardelen, sularda nilüferdir bağlarda gül, bayırlarda papatya, yaşlı gözlerde ferdir. Kadın, hayadır, ardır, edeptir, gururdur, onurdur
Kadın, her şeyden önemlisi vatan denilen yerdir.
Kadınların yaşamdaki yeri ve öneminin konuşulduğu programda, Karadeniz başta olmak üzere ülkenin Rize’den İstanbul’a Bolu’dan Diyarbekir’e, İstanbul’dan Muş’a kadar birçok derneklerini bir araya getirdi. 
Panelistlere ve destekçilere plaket takdiminin ardından Ebrûli Yaşam ve Sanat Derneği'nin tasarımı ve el emeği olan ürünleri katılımcıların beğenisine sunuldu.