Kadrosuz Usta Öğreticiler ve Ücretli Öğretmenler Platformu Başkanı Melahat Furtuna ‘nın mektubu şöyle:

“SAYIN CUMHURBAȘKANIM;

Ücretli öğretmen olarak çalışanların kadroya geçirilmesinde belirlenen, başvuru yapabilecek ücretli öğretmen kriterlerinden;

1- 2017-2018 eğitim öğretim yılında ücretli öğretmen olarak görev yapıyor olmak.

2- Ücretli öğretmenin en az ücretli öğretmen olarak çalıştığı sürelerden 540 günlük sigortasının yatırılmış olması.

3- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 48 inci maddede belirtilen memur olarak atanma genel şartları ile öğretmenliğe atanabilmek için aranan özel şartları taşıyor olmak.

4- Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak.

5- KPSS’de MEB tarafından belirlenen taban puanı almış olmak.

Birinci maddede geçen 2017 -2018 Eğitim Öğretim yılında çalışıyor olma şartının adil bir yaklaşım olmayacağını düşünmekteyiz. Çünkü, 10 -15 yıl çalışmış bir ücretli öğretmen kendi tercihi ile yada mecburiyetten bahsi geçen dönemde işsiz kalmış olabilir. Dolayısı ile mesleki deneyimlerinden yararlanılma imkanı ortadan kaldırılmış ve mağdur edilmiş olacaktır.

Bir Başka önemli konu, bahsi geçen kriterler arasında yer almamakla birlikte sıkça gündeme taşınan alanında çalışıyor olma şartı ile alakalıdır. Ücretli öğretmenlerin çalışacakları alanlar kendi tercihleri dışında olup, genelde alan dışı bölümlerden oluşmaktadır. Dolayısı ile Bakanlığınızın amaçladığı mağduriyetlerin giderilmesi, ve ücretli öğretmen olarak çalışanların tecrübelerinden yararlanılma planı ( unutulmamalıdır ki ; tecrübe fiilen çalışılmış alanda yapılır) istenilen amaça ulaşmamış olacaktır.

SONUÇ;

Ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilerek tecrübelerinden faydalanılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi amacı ile hükümetimizin yapmış olduğu iyi niyetli ve örnek bir çalışmanın yukarıda bahsettiğimiz haklı nedenlerden dolayı amacına uygun sonuçlanması açısından;

1- 2017- 2018 Eğitim Öğretim yılında çalışıyor olma şartının kaldırılması,

2- Alanında çalışıyor olma şartı yerine, üst üste aynı alanda yada benzer alanlarda çalışıyor olması ibaresinin getirilmesi, yada tamamen kaldırılması.

3- Bakanlığınıza bağlı Halk Eğitimi Merkezlerinde Çalışan Usta Öğreticilerden öğretmenliğe atanabilmek için aranan Özel şartları taşıyanların,( Eğitim fakültesi mezunu yada formasyonlu öğretmenlerin) kapsama dahil edilmesi.

4- Ücretli Öğretmen olarak çalışanlardan öğretmen olarak atanabilmek için özel şartları taşımayanlar ile, Kadrosuz usta öğreti olarak bakanlıklarınızda çalışanlardan öğretmen olarak atanabilmek  için özel şartları taşımayanların      ( eğitim durumları vs. gibi nedenlerden) eğitim durumlarına göre,usta öğretici yada eğitmen kadrolarına atanarak kapsama dahil edilmesi.

5- KPSS’de MEB tarafından belirlenen taban puanı almış olmak, şartının esnetilmesi. (KPSS ye girmiş olmak vb.) yada dershanelerde çalışan Öğretmenler  kadroya geçirilirken  KPSS şartı aranmamıştı aynı uygulamanın yapılması . Hak mağduriyetlerinin yaşanmaması açısından hakkaniyetli ve adil bir yaklaşım olacaktır.”