Rize belediyesinden Orta Cami'nin yıkımına karar verilen süreçle ilgili bilgilendirme yapıldı.

Eski Orta Cami'nin bulvar projesi çerçevesinde taşınma işlemi sürecinde bazı vatandaşlarımızın 300 yıllık tarihi Camii yıkıldı gibi söylemleri üzerine Cami'nin tarihi ve taşınma işlemi ile ilgili kamoyuna bilgilendirme yapılmaya gerek duyululduğu ifade edilen açıklam şöyle:

"Eski Orta Cami; İlk cami 1737 senesinde yapılmıştır. Bugünkü taşıma işlemi gerçekleşen cami ise 1941 yılında yeniden inşa edilmiştir.
Mevcut kitabesine göre ilk cami H. 1150/M. 1737 tarihinde yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılmıştır. 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamıştır. 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde bugünkü haliyle yeniden inşa edilmiştir.

1941 yılından bu yana ibadete açık olan caminin bulunduğu güzergah üzerinde yapılacak olan ve Karayolları ağı kapsamına alınan, menders bulvarı, Güney Çevre yolu ile Dosma kavşağını birbirine bağlayacak olan bulvar projesi çerçevesinde Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm alanına taşınarak yeniden aslına uygun birebir inşa edilmektedir. 
Cami ile ilgili detaylı bilgi Rize İl Müftülüğü arşivinde de yer almaktadır."