Eğitim, Rize Fırtına Vadisi Ziyaretçi Merkezinde yapılan törenle başladı. Yapılan açılış törenine Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Çamlıhemşin Kaymakamı Okan Daştan, Ardeşen Kaymakamı Emrah Yılmaz, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, DKMP 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, DKMP Genel Müdürlüğü Alan Yönetimi Şube Müdürlüğünden Şükran Çelikkaya ve 30 alan kılavuz kursiyeri katıldı.

Açılış töreninde ziyaretçilere önce Kaçkar Dağları Milli Parkı Tanıtım Filmi gösterildi. Açılış konuşmasını Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta yaptı. Ahmet Usta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Orman ve Su İşler Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü olarak Kaçkar Dağları Milli Parkında planlayarak düzenlediğimiz ‘Alan Kılavuzu Eğitimi Programına’ hoş geldiniz. Kaçkar Dağları Milli Parkımız, 1994 yılında Bakanlar Kurulu tarafından 52.970 Ha.lık alanı kapsayacak şekilde ilan edilmiştir. Milli Park alanı içerisinde 33 adet yayla ve 9 adet köy bulunmaktadır. Kaçkar Dağları Milli Parkımız sahip olduğu kaynak değerleri bakımından, özellikle de içerdiği flora, fauna ve ender görülen ekosisteminden dolayı World Wide Fund for Nature ((WWF/ Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından dünyanın korunması öncellikli 100 bölgesinden biri olarak seçilmiştir. Alan Kılavuzluğunun altyapısı 2673 sayılı Milli Parklar Kanununun 16 Maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmelikle oluşturulmuştur. Alan kılavuzluğunu daha etkin hale getirebilmek, Milli Park kaynak değerlerinin korunarak kullanılmasını sağlamak, ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve ziyaretçilere doğru sağlıklı tanıtılması amacıyla günün şartlarına daha uygun yeni bir eğitim programı düzenlenmesi zarureti hâsıl olmuştur. RTE Üniversitesi, AFAD Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kaçkar Dağları Milli Parkı Müdürlüğü personellerinden oluşan uzman eğitmenlerin katkılarıyla korunan alanımızda aktif görev almak üzere 30 kişiden oluşan Alan Kılavuzlarının eğitimi 02-20 Nisan tarihleri arasında üç hafta sürecek olup, ilk iki haftası Fırtına Ziyaretçi Merkezimizde teorik eğitim, son hafta ise Milli Parkımızda uygulamalı eğitim şeklinde yapılacaktır. Eğitim sonunda başarılı olan kursiyerlere ‘Alan Kılavuzu Sertifikası’ almaya hak kazanacaklardır. Bu eğitimin önemli olduğunu biliyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum.”

Katılan kursiyerlere, Alan Kılavuzluğuna yönelik bilgi, beceri ve davranış kazandırmak amacıyla düzenlenen programa katılan Vali Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmada “Kaçkar Dağları her ne kadar sarp ve yalçın sıradağlar olarak bilinse de içinde barındırdığı imkânlar ve kaynak değerleriyle tam bir ‘varlık’ konumundadır. Onun için bir varlık haline dönüşen bu değerli alanı değerlendirmeliyiz. Yoksa bir anlamı kalmaz.” diyerek şöyle devam etti: ”Şehirlerden ve sahillerde bunalan insanlar, şehre özgü mekânlardan farklı olarak, bireylerin kırsal mekânları tüketmeye eğilim göstermeleri dikkat çekici… Bu durum Doğa Turizmini ihtiyaç haline dönüştürmüştür. Kaçkar Dağları içinde barındırdığı öğelerle İnsanı doğaya, doğayı şehir insanına ulaştıran bir koridor oldu; son zamanlarda... Doğa Turizmi o yüzden bu alanı cazip kıldı. Şehirlerden bunalan modern insan buralara gelmek istiyorsa gelecektir. Cazip kılınan bu yer haliyle bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Ama önemli değil. Bu olumsuz süreçleri yaşayacağız. Yaşadıkça üstesinden geleceğiz elbette. Bu tür korunan alanlarda dünya ne yapıyorsa biz de onu yapacağız. Bu milli varlığımızı koruma ve kullanma dengesi içersinde değerlendireceğiz. Alan Kılavuzlarına çok iş düşüyor. Çünkü alanımız çok geniş. Bizim gözümüz ve kulağımız olacaklardır. Ben, bu eğitim programını hazırlayan başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve 12.Bölge Müdürlüğümüz olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmalardan sonra 02-20 Nisan 2018 tarihleri arasında sürecek eğitimin dersler kısmına geçildi.