Gençlerin; millî, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; sanat eserleri, müze ve anıtlar gibi millî değerlerimizi tanıyan, bugünkü yaşantıları ile geçmiş yaşantılar arasında nesneler aracılığıyla bağlantı kurarak, gözlem, mantık, hayal gücü ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla yola çıkan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü  her ilde bir ‘’Eğitim Tarihi Müzesi’’ nin oluşturulması için harekete geçti.

Rize'de Ali Metin Kazancı Rize Lisesinde oluşturulan İl Eğitim Tarihi Müzesinin açılışı gerçekleşti.

 ‘’Eğitim Tarihi Müzeleri’’ ile ülke genelinde müzelerin önemi konusunda başta eğitim camiası olmak üzere toplumda farkındalık oluşturulması ve müzelerin okulların yaşayan bir birimi ve etkin bir öğrenme ortamı hâline getirilmesi amaçlanıyor.  İl genelinde eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan; evrak, doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film, film şeridi, dia, eğitim araç ve gereçleri, özellikle geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri ile objeler bu müzelerde sergileniyor.

Rize Eğitim Tarihi Müzesi'nin açılışını İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi YILMAZ, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail HOCAOĞLU ve Milli Eğitim Şube Müdürleri ile okul Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Kurulan müze yeni materyallerin eklenmesi ile daha da geliştirilecek. Ali Metin Kazancı Rize Anadolu Lisesi´nde oluşturulan İl Eğitim Tarihi Müzesi yapılacak plan doğrultusunda öğrencilerin ziyaretine açılacak.