RİZE İl Genel Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantısında Rize ilinin turizmi masaya yatırıldı. 

Rize İl Genel Meclisi Aralık ayı olağan toplantılarının son birleşimi, Meclis Başkan Vekili Ali Fuat Yıldırım başkanlığında yapıldı. Toplantıya, İl Genel Meclisi Üyelerinin yanı sıra İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Salih Kurtuluş, Gazeteci Aytekin Kalender ile İl Özel İdaresi Encümen Müdürü Ahmet Yıldırım katıldı. İl Genel Meclisince 2018 yılının turizm yılı olarak kabul edilmesi kapsamında konuşmacı olarak meclis toplantısına davet edilen gazeteci Aytekin Kalender, basın ve sosyal medyanın kent turizmindeki önemini vurgulayan sunumda bulundu.

Rize’nin alternatif turizm de çok önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Kalender, “Eskiye nazaran artık ülkemizde tatile gidenlerin, yeni yerler keşfetmek isteyen kişilerin sayısı bir hayli arttı. Bunun yanında dış ülkelerden ülkemize gelen turist sayısı da azalmıyor sürekli az da olsa artıyor. Günümüzde gezi severler güneş, deniz, kumdan farklı alternatifler aramaya başladığını görüyoruz. Her yıl aynı tatil planını yapmaktan sıkılan tatilcilere Rize olarak farklı bir seçenek sunuyoruz. Bu noktada Rize; dik yamaçlı vadileri, 4 bin rakıma ulaşan dağları, buzul golleri, yemyeşil yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri, tarihi evleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm şehri. Bu güzellikleri anlatıp paylaşmamız gerekiyor" dedi. 

‘AYDER KAYAK TESİSLERİ BU ŞEHRİN TURİZMDE KADERİDİR’

Geçen yıl kenti 1 milyon turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Kalender, “Yılda altı ay ile turizmi kalkındırmamız yeterli olmayacak. Geçen yıl ilimizi yaklaşık 1 milyon turist ziyaret etti. Sadece yaz aylarında altı ay eleman çalıştırıp tesisi kapatma noktasına taşıyan işletmeler ne kadar düzgün bir hizmet verebilir? Bu tartışılmalı ve turizmi 12 aya yaymamız gerekmektedir. Rize’de turizmi geliştirmemiz, yeni yapılan havalimanının 12 ay kullanımını yoğun bir şekilde sağlamak için kış turizmi şart. ‘Ayder Kayak Tesisleri’ni bu şehrin turizmde kaderi olarak görüyorum. Ayrıca Rize’yi ziyaret edenler sadece Ayder’i biliyor yoğunluk sadece Ayder’de. Son yıllarda yoğunluğun bir kısmı Çat vadisine kaymış durumda. Turizm alanlarımızı genişletmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

‘ŞEHRİMİZİ GELEN MİSAFİRLERE HAZIRLAMALIYIZ’

Turistin Rize’ye geldiğinde uğrayabileceği her yere gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini de kaydeden Kalender, şöyle konuştu:

“Şehrimizi gelen turistlere hazırlamalıyız. Şehir merkezinde ki trafik yolları ne yazık ki çok yeterli değil. Şehir trafiği yaz ayları gelen misafirlerle zaman zaman kilitleniyor. Şehrin otoban geçiş yolundan ki görünümü son derece kötü. Bir dış cephe yenileme çalışması yapılmalı. Şehrin giriş çıkışları düzenlenmeli. Gelen tur araçlarının güzergahı park yerleri belirlenmeli. Hizmet kalitesi, tesislerin yeterliliği gözden geçirilmeli. Alan rehberlerinin sayısı artırılmalı. Bunları yaptıktan sonra tanıtım sosyal medya kullanımını da doğru bir şekilde yapmalıyız ki hem ilimizde daha çok turist ağırlayıp hem de memnun ayırabilelim.”  

Rize İl Genel Meclisi Aydın Bilsel, Rize’nin tanıtımına gönüllü katkılarından dolayı Kalender’e teşekkür etti. Toplantı, günün ansına fotoğraf çekimi yapılmasıyla sona erdi.