Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, DSİ olarak Rize ilinde son 15 yılda; 52 derenin ıslahını tamamladıklarını belirterek, diğer taraftan Rize’mizin su meselesini kökten çözmek için büyük bir çalışma başlattık. İnşaatı devam eden ve proje safhasındaki içme suyu tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte yıllık toplam 12,62 milyon m³ içme suyu temin edilerek, şehrin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır dedi.

İnşaat safhasındaki Rize Merkez İçmesuyu İsale Hattının %70’ini tamamladığının belirtildiği açıklama şöyle:

 Rize Civar Yerleşimleri 1. Kısım İçmesuyu İsale Hattı projesi ile Varda Kaynaklarından 59,9 km uzunluğunda isale hattı sayesinde Kalkandere, İyidere, Derepazarı, Kendirli ve civar yerleşimlerine alternatifli olarak yıllık 3,42 milyon m³ su temin edilecektir.Karadeniz bölgesinde taşkınlarla mücadelenin büyük önem arz etmektedir. Bu maksatla son 13 yılda tam 52 adet taşkın koruma ve dere ıslahı tamamlanmıştır. Bu tesislerle; Rize şehir merkezi, 97 meskûn mahal ve 15.260 dekar alanı taşkından koruduk. Ayrıca 21 adet dere ıslah çalışması ise devam ediyor.

Bölgesel Gelişim Projeleri’nde Çalışmalar Sürüyor

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında bulunan Rize ilimizde 2003-2019 Yılları Arasında Yapılan ve Yapılacak 4 adet içmesuyu tesisi,  69 adet taşkın koruma tesisi ve 16 adet HES olmak üzere toplam 89 tesis açılacaktır. Tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile Rize ilimizde 204.000 bin kişiye ilave içmesuyu temin edilmesi, 136 adet yerleşim yeri ve 19.930 dekar arazinin taşkınlardan korunması hedeflenmektedir.