Kurulduğu 1996 yılından itibaren TEMA Vakfı Rize Temsilciliği’ni gönüllü olarak yürüten Nevzat ÖZER, düzenlenen törenle İl Temsilcisi görevini ÇAYKUR eski Daire Başkanı ve TEMA Vakfı Çayeli Sorumlusu Ahmet Ali Kork’a devretti. Yeni dönemin temsilci yardımcıları ise iki öğretmen İnci Fakir Cihan ve Mahir Altun oldu.



Çok sayıda gönüllünün katıldığı TEMAEVİ’ndeki törende emeği geçenlere teşekkür belgelerini, yeni il temsilcisi Ahmet Ali Kork’a ise TEMA bayrağını veren Nevzat Özer; “ TEMA’nın üç vazgeçilmezi toprak-yaprak ve bayrağı  Rize’de 21 yıldır en iyi şekilde korumaya çalıştıklarını” ifade ederek, gözümüz kesinlikle arkada kalmayacaktır dedi. Törende Rize de gerçekleştirilen faaliyetlerde değerlendirildi.

Rize üç yıldır gönüllülük birincisi. Gönüllü faaliyetlere katılımın son derece düşük kaldığı ülkemizde nüfusa göre en çok gönüllü üye kazanılan il sıralamasında son üç yılın birincisi Rize TEMA. Her yıl 1500’e yakın yeni üye TEMA’ya katılıyor. 8 ilçede temsilciliği, üniversitede Genç TEMA örgütlenmesine sahip.

Yılda 5 binden fazla çocuk doğa-çevre eğitimi alıyor. Rize, TEMA Vakfı’nın okul öncesinden başlayıp liseye uzanan eğitim programlarının en yaygın uygulandığı üç ilden birisi. Sadece bu yıl  8 bine yakın öğrenci, 261 gönüllü öğretmenle bu programlardan yararlanacak.

130 sınıfın kapısında Yeşil Yaprak asılı. 12 okul bütün öğrencisi ile TEMA Gönüllüsü. Rize TEMAEVİ’ni yılda 4 binden fazla öğrenci ziyaret ediyor ve bir saati aşan süreyle eğitim alıyor.



21 yılda 8 önemli proje gerçekleştirildi. Ekoturizmden arıcılığa, katı atık yönetiminden organik tarıma bölgede ciddi etkiler yaratan projeler gerçekleştirildi. Son bir yıldır çay tarımında kullanılan kimyasal gübrelerin toprak ve su kaynaklarında yarattığı sorunlara karşı yürütülen “Her dem toprak için projesi”ciddi etki yaratıyor.  Sadece bu projede binlerce çay üreticisine ulaşıldı. Hedef kimyasal gübre kullanımını doğru yöntemler kullanarak çay üretimini düşürmeden en aza indirmek.

Doğa savunuculuğunda önemli örnekler yarattı. 1996 yılında Fırtına Vadisinde yapılmak istenen HES Projesinden itibaren onlarca HES Projesine, taş ocakları, Çevre Düzeni Planı, Cerattepe, Yeşil Yol gibi  doğal varlıkları tehdit eden çok sayıda projeye karşı kampanyalar geliştirdi, hukuki süreçler içerisinde sayısız başarılar sağladı. Aralarında Türkiye Su Meclisi, Derelerin Kardeşliği Platformu, Türkiye Çevre Platformu gibi ulusal, bölgesel sivil toplum birlikteliklerinde kurucu ve yürütme kurulu üyesi olarak yer aldı.



Birçok konuda kamu ile ortak çalışmalar içinde yer alındı. Toprak, tarım, çevre, turizm, enerji, kent konseyi, kalkınma ajansı gibi bir çok kurul ve kuruluşlarda etkin görev alındı. Bölgenin önemli sorunlarına karşı kamuoyu bilincinin farkındalığının artırılmasına çok çeşitli yollarla katkı sağlandı.