Rize’de Andon Vadisi’nde yapılanmak istenen HES projelerine karşı başlattığı mücadele ile sık sık ülke gündeminde isminden söz ettiren Kazım Delal bugün uğradığı nacaklı saldırı sonucu yaralandı. Andon Vadisi’nde verdiği hukuksal ve fiili mücadele ile bir çok HES projesinin durmasını sağlayan Delal bu kes Küçükçayır köyünde kurulmak istenen taş ocağı ve taş eleme merkezini durdurmak için Küçükçayır köyü sakinleri tarafından verilen hukuk mücadelesine destek verdi. Verdiği destekten dolayı bir süre önce tehdit edildiğini ileri süren Delal bugün ise nacaklı saldırıya uğradı.
Delal yeğeni ile birlikte aracı seyir halindeyken bir araç tarafından takibe alındı. Durduğunda ise araçtan inen bir kişi elindeki nacak ile yüzünü hedef alarak kendisine vurmaya başladı.Kolunu yüzüne siper eden Delal kolundan ağır yara aldı. Hayatını kurtarmak için olay yerinden kaçmayı başardığını belirten Delal, jandarmadan yardım istedi.
Jandarma tarafından hastaneye götürülen Delal tedavisinin ardından Çaykent Jandarma Karakolu’na giderek kendisine saldıran isimlerin isim ve eşkallerini verip davacı oldu.
70 yaşındaki çevreci Kazım Delal burada yaptığı açıklamada, “Bir süre önce köyümüzde yapılmak istenen taş kırma tesisinin iptali için açtığımız davadan dolayı firma sahibi tarafından telefonla aradım. Telefonda beni tehdit etti. Başlattığımız hukuk mücadelesini kazandık. Bugün ise bir araç beni takip etti. Durduğumda içinden inen kişi elindeki kesici bir aletle bana vurdu. Hayatımı kurtarmak için kaçarak jandarmayı aradım. Beni hiç kimse korkutamaz. Ben korkacak bir kişi değilim. Korksaydım zaten bu olayların içerisine girmezdim. Davamda haklı olduğum için korkmuyorum. Dünyayı üzerime kaldırsalar onlara pabuç bırakmam. Ellerini köyümün üzerinden çekecekler” dedi.
BU TÜR SALDIRILAR BİZİ YILDIRAMAZ
Öte yandan, Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Delal’in yanında olarak kendisine destek verdi. Şan burada yaptığı açıklamada, “Bu ülke bir hukuk devletidir. Yasalar ve yönetmelikler ile yönetilir. Mücadelemiz; Anayasa ve diğer hukuk sınırları çerçevesinde devam edecektir. Demokratik haklarımızı sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tür saldırılar bizi mücadelemizden yıldıramayacaktır. Çünkü başka yaşam alanlarımız yoktur” diye konuştu.