Rize'nin Zincirli Köprü Köyü sınırları içerisinde, Güneysu ile Salarha Derelerinin birleştiği noktadaki dere yatağının hemen üzerinde bulunan, özel bir firmaya ait Üçel Helva Fabrikası çalışanları, DSİ Rize Şube Şefliği önünde HES eylemi yaptı.

Rize’de 1958 yılından beri işletmede olan ve 64 çalışanı bulunan Üçel Helva Fabrikası, bölgede etkili olan sel ve heyelanlar nedeniyle oluşan sel baskını nedeniyle zarar gördü ve işçiler mağduriyet yaşadı.



İşyerlerine sahip çıkmak için eylem yapmaya karar alan işçiler, DSİ'nin Rize kent merkezinde, İslampaşa Mahallesinin Taşlıdere (Askaroz) Deresi yatağının hemen üzerindeki Şefliği önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı.

DSİ önünde toplanarak HES eylemi yapan işçiler, fabrikanın hemen alt kısmında yer alan ve Güneysu ile Salarha Derelerinin birleştiği noktada dere yatağında kurulan Şaraksel enerjiye ait Hamzabey HES ve su toplama havuzunun kendilerini mağdur ettiğini iddia ettiler.


İşçiler, HES firmasının dere yatağını doldurmak suretiyle dere yatağının daraltıldığını, bu yüzden de fabrikalarını su bastığını dile getirdi.

İşçiler adına basın açıklaması yapan Gıda Mühendisi Umut Bıçak "ÜÇEL Ailesi olarak buradayız. Burada bulunmamızın sebebi 24 Ağustos tarihinde yaşadığımız sel felaketinde bu sorunu yaşamamıza sebep veren HES şantiyesinin DSİ'nin vermiş olduğu yaptırımları yapmaması, DSİ'nin de bu yaptırımları yaptıracak gücünün olmamasından dolayı buradayız" dedi.

Çalıştıkları fabrikanın bir katının tamamen sular altında kaldığını ifade eden Bıçak,  "Fabrikada çalışan 64 kişi bir haftadır yaşanan olaydan dolayı çalışamamaktayız. Böyle sürdüğü sürece de çalışamayacağız. Yaklaşık bir ay önce hukuki süreci başlattık ve DSİ şu işlemlerin yapılması halinde herhangi bir su sızmasının olmayacağını dile getirdi. Fakat gördük ki Bu yazışmaların hepsi boşmuş. Herhangi bir yaptırım uygulanamamış ki fabrikamız sular altında kaldı. Buradan 300 kişi dolaylı yollardan ekmek yiyor, 60 yıllık helva fabrikasının kapısının kapanmamasını istiyoruz. Devletin bu işe bir çözüm bulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Daha önce konu hakkında şikâyetçi olduklarını dile getiren Bıçak, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Daha önceden biz şikâyette bulunduk. Daha önceden de böyle su baskınları oluyordu fakat bu kadar şiddetli olmuyordu ama böyle bir baskının olabileceğinin sinyallerini yağan yağmurlar vermişti. Önceden tedbirlerin alınması için biz bir hukuki süreç başlattık. Hukuki süreç sonuçlanmadan zaten büyük felaket de geldi."



İşçilerin eylemi sırasında DSİ önünde güvenlik önlemi alan polis ekipleri, işçilere müdahale etmezken; HES eylemcisi işçiler, yaptıkları basın açıklamasının ardından çalıştıkları helva fabrikasına giderek, temizleme çalışmalarına katıldı.