Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programının 2. Periyodu olan “İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır” programı kapsamında Rize’de bir dizi ziyaret ve incelemeler gerçekleştirildi.

Müsteşar yardımcısı Mazhar Yıldırımhan ilk olarak SGK – İŞKUR İl yöneticileri ile bir araya gelerek Rize ile ilgili durum değerlendirmesi yaptı.

İş kazalarının sıklıkla yaşandığı inşaat işkolunda çalışanlarla bir araya gelen Yıldırımhan çalışma şartlarını inceledi, işçilerle yemek yedi. SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı’nın da katıldığı ziyaretler sırasında bir açıklama yapan Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan: “Dünyada her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanıyor. Çok yüksek bir rakam. Bu rakamı gelişmekte olan ülkeler daha çok ortaya koyuyor. Gelişmiş ülkelerde bu rakam hemen hemen sıfır. Bunun yanında da iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2,3 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Eğer biz işin başında önleyici tedbirlerimizi alsak bizim ülkemizde de maliyetleri aşağıya düşürmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Yıldırımhan: “ Biz iş sağlığı ve güvenliğini eğer bir yaşam biçimi haline, kültür haline getiremezsek, sadece mevzuat düzenlemeleriyle sadece zorlamalarla bir yerlere varmamız mümkün değil. İş sağlığı ve güvenliği insan hayatı için en önemli konulardan bir tanesidir. Maalesef kanuni zorlamalarla sürekli insanı değil, maddeyi ve parayı öne çıkaran bir kültürün esiri olmaya başladık. Bu doğru bir şey değil. Dünyada gelişmiş ülkeler bunu ciddi bir kültür haline getirdiler. Bir işi yapacakları zaman önce o işin güvenliğiyle alakalı tüm tedbirler tabii olarak alınmaktadır. Bizde ise bu maalesef çok yavaş gelişen bir kültür. Onun için bunu ortak kültür haline getirme zorunluluğumuz var “ dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği seferberliği kapsamında Rize’deki ziyaretler SGK İl Müdürlüğünde İş Sağlığı ve Güvenliği hususlarında yapılan bilgilendirme toplantısı ile sona erdi.