Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde, Orman Genel Müdürlüğü’nün Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne tahsis ettiği Yeşiltepe’deki ormanlık alanda, 'Heyelan önleme çalışması' adı altında başlatılan malzeme alımı ve ağaç kesiminin, mahkemenin durdurma kararına rağmen sürdürülmesi tepkilere neden oldu. Şantiye alanına baskın düzenleyen köylülerin mahkemenin durdurma kararını hatırlatması üzerine, firma çalışanları bölgeden uzaklaştı.

 

Orman Genel Müdürlüğü, Senoz Vadisi Kaptanpaşa Köyü’nde 'Yeşiltepe' olarak bilinen bölgede 11 bin metrekare ormanlık alanı 49 yıllığına bedelsiz olarak Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne tahsis etti. Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü ise, heyelan önleme çalışması ile bu çalışmadan çıkacak malzemenin Gündoğdu - Veliköy Karayolu inşaatında kullanılması için bir şirketle anlaştı. Hidroelektrik santrallere karşı daha önce açılan 13 davayı kazanan bölge halkı, Senoz Yöresi Derneği ve Yeşiltepe Köyü Derneği adına Avukat Münir Yazıcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü’nün Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne verdiği orman tahsisinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, davalı idarenin savunmasını almadan orman tahsis izni ile ilgili, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

 

KARARA RAĞMEN MALZEME ALIMI DEVAM ETTİ

 

Yeşiltepe Köyü’ne komşu Kaptanpaşa Köyü’nün Muhtarı Adnan Karal, 3 Nisan tarihinde mahkemenin durdurma kararını, gereğinin yapılması amacıyla Çayeli Kaymakamlığı’na ulaştırdı. Bunun üzerine iş makineleri ve kamyonlar bölgeden çekildi. Ancak dün sabah yeniden bölgeye gelen iş makineleri Yeşiltepe mevkiinde malzeme alımına başladı. Durumu fark eden bölge halkı Kaptanpaşa Köyü Muhtarı Adnan Karal öncülüğünde şantiye alanına baskın düzenledi.

 

“MAHKEMEDEN KANUNDAN ANLAMAZSINIZ, SİZİ HANGİ GÜÇ BURADA ÇALIŞTIRIYOR?”

 

Şirket yetkilileri ile tartışan köylüler mahkemenin durdurma kararını hatırlattı ve bölgeden ayrılmalarını istedi. Mahkemeye itiraz ettiklerini anlatan şirket yetkililerine çıkışan Kaptanpaşa Köyü Muhtarı Adnan Karal, “Mahkeme kararı çıktı. Yasak var. Ben başka bir şey anlamam. Karar çıktı, olay bitti. Mahkemeden, kanundan anlamazsanız sizi hangi güç burada çalıştırıyor? Çekin araçlarınızı, terk edin köyümüzü. Bir daha da mahkeme aksi yönde karar vermeden buraya gelmeyin. Yoksa olacaklardan biz sorumlu değiliz” diyerek tepkisini dile getirdi. Bunun üzerine çalışanlar iş makineleri ve kamyonları alarak bölgeden ayrıldı.