Rize'de "Sarı Ev" olarak bilinen Rize Etnografya Müzesi  Piriçelebi Mahallesi’nde bulunmaktadır.

19. Yüzyıl sivil mimari örneği olan “Sarı Ev” 1998 yılında ziyarete açılmış bulunmaktadır. Yöresel mimari özelliklerinden biri olan Müze binasının yapımında geleneksel yapı malzemeleri ve teknikleri kullanılmıştır.

Günümüzde müzede çeşitli etnoğrafik eserler ile vitrin teşhirleri yer almaktadır. Müzede 76 arkeolojik eser, 594 sikke, 1129 etnoğrafik eser olmak üzere toplam 1799 eser sergilenmektedir.

Sarı Ev veya Tuzcuoğlu Konağı olarak da bilinen bina, bodrum üzeri iki katlı olarak 19.y.y.da inşa edilmiştir. Sivil Mimarinin en güzel örneklerinden olan Sarı Ev daha sonra müze olarak düzenlenerek 27/06/1998 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Bodrum kat; taş malzeme ile yapılmış olup; ahır ve depo olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise müze eserlerinin sergilendiği teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Salonda 17-18.y.y. barok-rokoko tarzında yapılmış mobilyalar ile vitrin teşhiri yer almaktadır.

Birinci katta; mutfak ve misafirlerin kaldığı misafir odaları bulunmaktadır. Günümüz de bu kat idari kat olarak düzenlenmiştir. Müze girişinde taş merdivenin karşısında bulunan mutfak ise yeniden mutfak olarak teşhir edilmiştir. Ortasında klemuri denilen büyük bir zincirin asıldığı büyük ocak mutfakta ana öğe olarak kullanılmıştır. Zemini taş döşelidir. Bakır mutfak kapları sergilenmektedir. Ayrıca mısır öğütülen değirmen mankenlerle canlandırılmıştır.

İkinci kat; hane halkının yaşam mekanlarıdır. Günümüzde de aynı amaçla teşhir edilerek ziyarete açılmıştır. Bu katta yatak odaları ve oturma odaları yer almaktadır.

Rize evlerinin yapımında geleneksel yapı malzemeleri ve teknikleri kullanılmıştır. Genelde yığma taş ve dolma göz tekniğinde yapılmış olan duvarlar üzerinde ,kiremitli kırma çatılar vardır. Şehir evleri genellikle iki veya üç katlı olup, zemin kat, ahır ve kiler olarak kullanılmıştır. Birinci katta yaşam alanları odalar ve sofalar bulunmaktadır. Odalar geleneksel olarak tasarlanmışlardır ve bazıları ahşap süslemelidir.