Türkiye’nin en fazla yağış alan ve güneşin en az görüldüğü ili olan Rize’de, ÇAYKUR Didi Stadyumu çimlerinin çürümemesi için çareyi yapay güneşte buldu.

Yıllık 2 bin 400 kilogram yağış oranı ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize, ortalama 200 günü yağmurlu geçiriyor. Kentte güneşli gün sayısının az olması nedeniyle Çaykur Rizespor'un karşılaşmalarını oynadığı Çaykur Didi Stadyumu'ndaki çimler hasar görmeye başladı.



ÇAYKUR Rizespor’un kullandığı ÇAYKUR Didi Stadyumu’nda da güneş ışıklarının azlığı nedeni ile çimler çürümeye yüz tuttu. Çaykur Rizespor ise çareyi yapay güneş sistemi kurmakta buldu. Kulüp dünyada ve Türkiye’de de bazı futbol kulüplerinin kullanmış olduğu yapay güneş sistemi için Hollandalı bir firma ile anlaşarak sistemin kurulmasını sağladı. 



Hollandalı bir firma ile temasa geçerek yapay güneş olarak adlandırılan sistemi stadyuma kurdu. Bugün ilk denemesi yapılan sistemle hasarlı çimler güneş ışını yayan sistemle onarılmaya başlandı.



Hollandalı firma yetkilisi Gerard Van Klooster dünya genelinde 160 stadyumda uyguladıkları sistemi Rize'de de hayata geçirdiklerini belirterek, "Stadyumların inşası sırasında güney cephelerinde gölgelenme oluyor ve kışın da yeterince ışık alamıyor. Bu sistemlerle daha az güneş alan bölgelere yeterli ışığı sağlıyoruz. Bu ışık çimlerin ihtiyacı olan ışığı veriyor. Hesaplarımıza göre Rize'deki stadyumun kuzey kanadındaki çim kalitesini güney kanadında da yakalayacağız. Suni güneş sistemi de diyebileceğimiz bu sistem çim ve bitkiler içindir" dedi.