Konuyla ilgili açıklama yapan RTEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Şimşek, Rize’deki 3 hastanede günlük 9 bin dolayında hastaya sağlık hizmeti sunulduğunu belirterek, bu hastaların çoğunun fiziki şartları yetersiz kalan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurduğunu söyledi.

Sağlık hizmetinin sunumunda zorluklar yaşanmasının yanında tıp eğitiminin verilmesinde de aksamalar yaşandığına dikkat çeken Şimşek, “Bu sorunlardan hareketle Rize modeli adını verdiğimiz E tipi bir hastane modeli projesi geliştirdik. Bir süre sonra kaldırılacak olan Çay Paketleme Fabrikası'nın yerine 8 bloktan oluşan 9 katlı hastane inşa edilmesini planlıyoruz. Eksi iki kat bodrum otopark olacak. İlk blokta konferans salonları yer alacak. Tıp öğrencileri için 150 kişilik eğitim anfi salonu planlıyoruz. Birinci katta poliklinikler yer alacak, blokların girişleri ayrı olacak. Bize her gün 3500 hasta geliyor. Her bloğa 500 hasta düşecek. Böylece koridorlarda yoğunluk yaşanmayacak. Her bloğun üstünde hangi klinik varsa altında onun polikliniği olacak. Hastaların az yürümesi, en az işlemle ve en kısa sürede sağlık hizmeti alması sağlanacak..850 yataklı her oda tek kişilik olacak. Eğitim alanına departman modeli, hastane bölümüne ise Rize modeli adını veriyoruz” dedi.

MEVCUT HASTANEYE FARKLI PLANLAMA

Projenin sadece bir hastane projesi olmadığına dikkat çeken Şimşek, açıklamasını şöyle sürdürdü:“Bu hastaneyi buraya yapmakla dekanlığı kurtarıyoruz. Hastaneyi başka yere yaparsak dekanlık ayrı, eğitim binası ayrı olacak. Böyle şey olamaz. Onkoloji Merkezi içindeki bazı birimleri de buraya alacağız ve orası başlı başına Onkoloji Hastanesi olacak. Kemik iliği üzerine bir ünite planlayacağız. Mevcut hastanede 100 yataklı palyatif bakım merkezi olacak. İleri düzeyde kanser hastalarının bakımı burada yapılacak. Ayrıca bu bina bedensel özürlülerin iyileştirildiği merkez ile yaşlı bakım merkezine dönüştürülecek. Ayrıca madde bağımlılarına burada tedavi uygulayacağız. İçinde hasta yakınları için de otel olacak. Bu yapılara bağlantılı sahildeki dolgu alanında bir kongre merkezi yapmak gerekecek. Yanında bir otel ve lokanta olacak. Böylece doktor ve öğretim görevlileri ilimizi tercih edecek. Bu proje Rize’nin gelecek 50 yıllık sağlık ve tıp eğitimi sunumunu karşılayacak bir projedir.”

Profesör Şimşek, proje onayının, sunumunu yapacakları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verileceğini de sözlerine ekledi.