Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, alerjik reaksiyon olan gözlere soğuk kompres uygulanması ile kaşıntı, yanma, batma şikayetlerinin azaldığını söyledi.
Gözde alerjik reaksiyonların sık görülmesinin; dış ortamdaki alerjenlere karşı açık olmasından kaynaklandığını ifade eden Dr. Ayer, “Bazı kişiler alerjik reaksiyonlara daha yatkın oluyor. Bu kişilerde alerjik konjonktivitler daha sık görülüyor” dedi.
Dr. Ayer, en sık görülen alerjik göz hastalıklarını mevsimsel alerjik konjonktivit, vernal keratokonjonktivit, atopik keratokonjonktivit, kontakt lense bağlı papiller konjonktivit olarak sıraladı. Dr. Nuri Güzel Ayer, gözde sık görülen bu alerjik hastalıklar hakkında bilgiler verdi.
MEVSİMSEL OLABİLİYOR
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, alerjik hastalıkları başlıklar halinde şöyle özetledi;
Mevsimsel Alerjik Konjonktivit: Gözün en sık rastlanan alerjik hastalığı olarak tanımlanıyor. İlkbaharda başlıyor, polen mevsimi bittiğinde düzeliyor, genellikle burun alerjisi eşlik ediyor. Gözlerde kızarıklık, yanma, batma, sulanma, çapaklanma en sık görülen şikayetler arasında yer alıyor.
Vernal Keratokonjonktivit: Genellikle ilkbaharda ortaya çıkıyor, çocuklarda ve gençlerde ortaya çıkıyor. Her iki gözü etkileyen, genelde zeminde alerjik hastalık öyküsü olanlarda, kuru ve sıcak iklimi olan bölgelerde daha sık görülüyor. En belirgin özelliği gözlerde kaşıntı, sulanma, yanma, batma, gözde yabancı cisim hissi, ipliksi bir çapaklanma olmasıdır.
Atopik Keratokonjonktivit: Hasta veya ailesinde atopi hikayesi olan, şikayetleri vernal konjonktivite benzeyen ancak daha ileri yaşlarda (30-50) ortaya çıkan mevsimlere göre değişiklik göstermeyen, görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. En belirgin şikâyetler kaşıntı, yanma, batma, sulanma, kornea (saydam tabaka) yüzeyinde damarlanma ve kesifliktir.
Kontakt Lense Bağlı Papiller Konjonktivit: Kontakt lensin oluşturduğu mekanik travma nedeniyle ortaya çıkıyor. En sık yumuşak kontakt lens kullananlarda görülüyor. Gaz geçirgen sert kontakt lens kullananlarda daha az sıklıkta ortaya çıkıyor. Kaşıntı ve mukoid sekresyon en belirgin şikâyettir. Kontakt lense karşı tolerans azalıyor."