Adana’da ’amyotrofik lateral skleroz’ (ALS) hastalarının bir araya geldiği etkinlikte, hasta yakınları başlarından aşağı bir kova buzlu su döküp, hastalığa karşı dikkat çekebilmek amacıyla siyasilere meydan okudu.
Halk arasında motor nöron olarak da bilinen ALS hastalığı, tıp dünyasının sınırlarını aşıyor. Tedavisi mümkün olmayan ve vücutta bulunan tüm kasları zamanla eriten bu hastalık için bilim dünyası seferber durumda.
‘Kendimizin doktoru olmak zorundayız’ diyerek morallerini dopingleyen ALS hastaları, Atatürk Parkı’nda düzenledikleri etkinlikte bir araya geldi. ALS-MNH Derneği çatısı altında bilimsel çalışmaları yakından takip edip, katkı sağlayan ve hastalar arasında motivasyon sağlamaya Yasin Asma (42), etkinliği, örgütlenmek adına yaptıklarını söyledi.
3 yıldır ALS hastalığıyla mücadele eden Yasin Asma, hastalığın 65 türü olması sebebiyle kişinin psikolojik durumunun iyi olması gerektiğine dikkat çekti. ALS hastalarının ihtiyacı olan cihazlar için bir kampanya başlattıklarını anlatan Asma, “ALS yazıp 2576’ya gönderdiğinizde 5 lira bağışta bulunuyorsunuz. Günlük hayatta dahi onlarca lirayı boşu boşuna harcadığımız zamanlar oluyor. Bu da onlardan biri olsun” diye konuştu.
“BİRÇOK CİHAZA İHTİYAÇLARI VAR”
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Mehmet Balal da kentteki ALS hastalarının en yakın isimlerinden biri. ALS’nin kötü, zor ve ilerleyici bir hastalık olduğunu vurgulayan Balal, hastaların kaslarındaki erimenin zamanla solunum yollarına da sıçramasıyla zor günlerin başladığını dile getirdi. Hastalığın kesin tedavisinin bulunmadığını anımsatan Balal, “Teşhisi koyunca iş bitmiyor. Bu kişilerin ileride nasıl yemek yiyecekleri, yatacakları, banyo yapacakları, ailenin yapacakları gibi birçok konuyu içeriyor. Bu hastalar tekerlekli sandalyeden tutun, banyo yapmak için yataktan kaldırılmaları için lifte kadar, solunum cihazlarına kadar birçok cihaza ihtiyaçları var” diye konuştu. Balal, son 4 ayda sadece kendi kliniklerine 20 ALS hastasının geldiğini belirterek, Türkiye genelinde binlerce hastanın bulunduğunu sözlerine ekledi.
Etkinliğin sonunda ALS hastalarının yakınları başlarından aşağı bir kova buzlu su dökerek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a meydan okudu.