Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, aile ziyaretlerinin zengin sofralarla süslendiği Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin son derece önemli olduğunu söyledi.
Özellikle Kurban Bayramı’nda et ve tatlı ağırlıklı menülerin sık sık tekrarlandığını belirten Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, zengin içerikli sofraların bedeni hırpalamaması için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. “Bayramdaki sağlıklı beslenme uyarıları sadece diyet yapanlar ve rahatsızlığı bulunanlar için değil, formda bedenler için de geçerli” diyen Akın, “Kurban Bayramı nedeniyle et temel besin maddesi haline gelmektedir. Etin uygun kesilmesi, saklanması ve pişirilmesinin yanında tüketim miktarına çok dikkat edilmelidir. Özellikle kalp-damar, yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olan ve sindirim sistemi problemi yaşayan kişiler, et tüketiminde miktar konusunda daha hassas davranmalılar. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisinde olduğu gibi haftada 2 gün et tüketimi güvenilirdir ve bu hakkınızı bayramda dikkatle kullanmalısınız” dedi.
“ET TÜKETECEĞİNİZ ÖĞÜNE SEBZE İLE BAŞLAYIN”
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, yoğun et tüketimi ile süren bayram günlerinde öğüne yağsız hazırlanmış salata ile başlamanın son derece sağlıklı olduğunu kaydetti. Akın, salatanın mide hacmini doldurması nedeniyle et tüketimini azalttığını, aynı zamanda antioksidan destek sağladığını ve iyi bir posa kaynağı olduğunu hatırlattı.
Akın, Kurban Bayramı’nda yoğun et tüketimi ile artan kalori alımına bir de geleneksel bayram tatlıları eklendiğinde sağlıksız beslenmeye davetiye çıkarıldığını ifade ederek, “Et tüketiminin arttığı bu dönemde özellikle de şerbetli ve hamurlu tatlılara hayır diyebilmelisiniz” diye konuştu.
“SU TÜKETMEYİ UNUTMAYIN”
Su tüketiminin her zaman olduğu gibi ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Akın, “Metabolizmanızı hızlandıracak, sindirim sisteminizi rahatlatacak bedeniniz için olmazsa olmaz sıfır kalori içecek olan sudur. Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Hazır veya taze sıkılmış meyve suları, gazlı içecekler gizli kalori kaynakları olduğu gibi çabuk acıktırır ve iştah kontrolünü zorlaştırır. Özellikle bayramda kalori alımını artırabilecek birçok besin varken kalorili içeceklerden uzak durmanızda fayda var” dedi.
ETİN PİŞİRİLMESİ VE SAKLANMASI
Etin pişirilmesi ve saklanması ile ilgili uyarılarda da bulunan Beslenme Uzmanı Eda Ağıllı Akın, “Kesilen kurban eti dinlendirildikten sonra buzdolabı koşullarında mutlaka 1 gün bekletilmelidir. Bekletilen et suyunu bırakır, yumuşar, böylece lezzet faktörlerinin artmasının yanı sıra sindirimi de kolaylaşır. Pişirme faktörleri sağlıklı et tüketiminin en önemli unsurlarından biridir. Eti az su ile haşlamak, sebzeler ile birlikte fırında ya da tencerede pişirmek vitamin mineral kaybını önler. Eti ızgarada pişirmek istiyorsanız mangal ateşi ile et arasında 15 cm mesafe ayarlanmalı ve direkt ateşe tutulmadan kömür közü ile pişirilmelidir. 100 gram et ortalama 200-250 kalori içerir ve eti kızartarak pişirmek kalori alımını artıracağı gibi ette kanserojen öğelerin oluşmasına da neden olur” dedi.