Son zamanlarda artan ve gündemden düşmeyen obezite sorununun, dikkati zayıflama yöntemlerine çektiği belirtildi.
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, zayıflama konusunda yaşanan bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmenin, mevcut kilo sorunlarını çözmek bir yana beraberinde yeni sorunlara da yol açtığını ifade etti. Obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini hatırlatan Eda Ağıllı Akın, “Obezitenin yaygınlaşması ile birlikte gündemde sık sık yer alan ‘diyet ve ağırlık kaybı’ konusu bazen yanlış yönlendirmeler ile yeni sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Obezitenin önemli bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra Sıfır beden algısının popüler hale gelmesi bu konunun önemini daha da artırmaktadır. Doğru bilgilerin yanı sıra yanlış beslenme bilgilerinin de ortalıkta olması nedeniyle hızlı kilo kaybetmek uğruna uygulanan hatalı diyet listeleri, uzun süren açlıklar, yoğun spor programları ve zayıflama ilaçları ile sağlıklı ağırlık kaybına ulaşmayı zorlaştırıyor” dedi.
SAĞLIKLI KİLO KAYBI NASIL ANLAŞILIR
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, sağlıklı kilo vermede temel önceliğin fazla yağlardan kurtulmak hedefiyle gerçekleşebileceğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlıklı kilo vermede öncelikli hedef fazla yağlardan kurtulmak olmalı. Vücut ağırlığını yağ, kas, kemik, organ gibi pek çok faktör oluşturur. Fazla kilo vücutta depolanan fazla yağ olarak tanımlanır ve ideal ağırlık için fazla yağ ağırlığından kaybedilerek kilo verilmelidir. Bedeninizdeki fazla yağ oranını tespit için teknolojik yağ-kas ölçen cihazlar ve bel/kalça oranı objektif bir yöntemdir. Bel/kalça oranı erkeklerde 0,9 iken kadınlarda 0,8’in altında olmalıdır.”
Kilo vermek için acele edilmeyip sabırla hareket edilmesi gerektiğini kaydeden Eda Ağıllı Akın, hızlı bir şekilde kaybedilen kiloların yağ yerine kas ve sıvı kaybını hızlandırdığını ifade etti.
KİLO VERMEDE YÜZDE 75 YAĞ ORANINI YAKALIYORSANIZ DOĞRU YOLDASINIZ
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, haftada ortalama 0,5 ila 1,5 kilo ağırlık kaybının ideal olduğunu, bu tarz kilo kaybı ile kas ve sıvı kaybının minimum düzeyde tutulabileceğini bildirdi.
Kilo vermede kaybedilen her 10 kilogramda kayıp yağ oranının yüzde 75 olması gerektiğine değinen Akın, şunları kaydetti:
“Bazal metabolizma hızı, vücudun yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan enerjidir ve günlük alınacak total kalorinin en önemli belirleyicisidir. (Aç kalmama rağmen kilomda hiçbir değişiklik olmuyor!) diyorsanız bunun en büyük sebebinin yavaşlayan bazal metabolizma hızınız olduğunu unutmayın. Sağlıklı kilo kaybı için sağlıklı besinleri porsiyon kontrollü seçin. Kalori hesabı yaparak kilo vermek mümkün fakat besinlerin vücutta metabolize olma şekli birbirinden farklı olduğu için yanlış seçimler sonucu yağ depolarınızı artırabilirsiniz. Örneğin 4 kremalı bisküvi ile 1 kase meyveli yoğurt eşdeğer kalori içermesine rağmen meyveli yoğurt yağ yakımını destekleyici içeriğe sahiptir.”
POPÜLER DİYET YÖNTEMLERİNE KANMAYIN
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, kişiye özel hazırlanmamış yüksek proteinli, düşük kalorili, bütün gün çorba diyetleri gibi rahatlıkla ulaşabilecek hatalı diyet yöntemleri ile vücuda zarar verileceğinin unutulmaması gerektiğine işaret etti.
Akın, “Bedeninizi tanımayan bir diyet programını siz de tanımayın. İdeal ağırlık ve yağ kaybı için mutlaka bir beslenme ve diyetetik uzmanından yardım alın” diye konuştu.