Uzmanlar, ciltteki sarkmaların karın germe ameliyatıyla düzeltildiğini söyledi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Mahmut Özyılmaz, karın germe (abdominoplasti) ameliyatıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aşırı kilo alıp, veren kişilerin en çok karın bölgesi deformasyona uğradığını dile getiren Özyılmaz, fazla kilolar ve yağların en çok karın bölgesinde toplandığını dile getirdi. Özyılmaz, “Haliyle kilo verildiğinde içi boşalan deri, kendini toparlayamıyor ve bu durum kendini ciltte sarkma şeklinde gösteriyor. Fazla kilo alındığında ise, ciltteki gerilmeye bağlı olarak çatlaklar oluşmaya başlıyor. Çocuk sahibi olma planı olan kadınların ameliyatı doğum sonrasına bırakmasını öneriyorum. Ancak yine de karın germe ameliyatı olmuş bir kadının hamile kalmasında bir engel bulunmuyor” diye konuştu.

“Önce kilo vermek başarıyı yükseltiyor”
Ameliyatın başarısını artıran en önemli etkenin aşırı kilolu kişilerin ameliyat öncesinde mümkün olduğu kadar kilo vermeleri olduğunu vurgulayan Özyılmaz, “Bu nedenle karın germe ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerden bir süre diyet yapmaları isteniyor. Ardından kişi muayene edilerek, cilt tonusu, karın ve bel bölgesindeki yağlanma miktarı tespit ediliyor. Bazı kişilerde sadece karın germe yeterliyken, bazı durumlarda karın germe ile birlikte bel bölgesine liposuction (yağ aldırma) yapılarak belin de inceltilmesi gerekebiliyor” açıklamasında bulundu.

“Tam veya kısmi uygulanabiliyor”
Karın germe ameliyatlarında tam ya da mini olarak adlandırılan kısmi yöntemlerden birinin tercih edilebildiğini dile getiren Özyılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
“Tam karın germede kasık bölgesinden bel bölgesine kadar uzanan bir kesi yapılıyor. Kaldırılan karın cildinin altındaki fazla cilt ve yağ dokusu çıkarılarak, yeni göbek deliği oluşturuluyor. Bu işlem sırasında karın kaslarına ‘plikasyon’ dediğimiz daraltıcı sütür (dikiş) konuyor. Bu sütür hem belin incelmesini hem de kadınlardaki karın bölgesindeki şişkinliğin gitmesini sağlıyor. Tam karın germe kadar kapsamlı olmayan mini karın germe operasyonunda ise, sadece kasık bölgesindeki deri sarkmasına müdahale ediliyor. Göbek deliğine dokunmadan, gerek görülürse liposuction ile işlem desteklenebiliyor. Mini karın germe bir saatte tamamlanırken, tam karın germe üç saat sürüyor.”

“1 haftada günlük hayata dönülüyor”
Karın germe ameliyatından sonra 1-2 gün hastanede istirahatin gerektiğini söyleyen Dr. Mahmut Özyılmaz, “Operasyondan sonraki ilk 3-4 gün boyunca dikiş yerlerindeki gerginliği azaltmak için baş kısmının yüksekte olması, yürürken de hafif eğilerek yürünmesi gerekiyor. Bir haftada günlük hayata dönmek mümkün olabiliyor. Karın germe ameliyatında kasık bölgesinde her iki kalça kemiğine uzanan bir iz kalıyor. Ancak bu iz zamanla ve kişinin yara iyileşmesine bağlı olarak giderek azalıyor” şeklinde konuştu.