GAZİANTEP Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Hüner, çocuklarda en sık karşılaşılan kış hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Soğuk algınlığı (akut nazofaranjit) çocuklarda en sık görülen enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Hüner hastalık ve tedavisi hakkında bilgi vererek, "Rhinovirus ve parainfluenza genellikle bahar aylarında, RSV, influenza, coronavirusler genellikle kış aylarında sorumlu tutulan başlıca virüslerdir. Soğuk algınlığı genellikle bir hafta sürer bazen iki haftayı da bulabilir. Bulguları genellikle; ateş, halsizlik, huzursuzluk, hapşırıktır, Önce sulu daha sonra daha koyu burun akıntısı takip eder. Ateşin üç günden uzun sürmesi veya düşmüşken tekrar çıkması bakteriyel enfeksiyon düşündürmelidir. Soğuk algınlığı bazen başka hastalıklarda zemin hazırlar bunlar arasında en sık görülen akut otitis media, mastoidit, peritonsiller veya perorbital selülit, larenjit, sinüzit, bronşiolit, pnömoni gibi komlikasyonları olabilir. Tedavide neler yapılabilir; antibiyotik başlanması gerekmez bol sıvı desteği ve semptomatik tedavi sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişmedikçe gerekli değildir" dedi.
KRUP HASTALIĞI NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Çocukluk çağının en sık rastlanan orta solunum yolu hastalığıdır, genellikle kaba ses, havlar tarzda kuru öksürük soluk alırken ıslık benzeri ses (stridor) üst hava yollarındaki daralmaya bağlı gelişir ve kısa zamanda gelişen solunum sıkıntısı ile kendini gösterir. En sık 6 ay-3 yaş arasında parainfluenza, RSV, influenza, adenovirusler en sık viral etkenlerdir. Tedavide soğuk buhar, nebülize adrenalin, nemli oksijen, deksametazon uygulanabilir.
BRONŞİOLİT NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bronşiolit sıklıkla viral etkenlerin neden olduğu hışıltılı (wheezing) öksürük, hızlı solunum, göğüste çekilmeler, soluk verme süresinde uzama ile karakterize bronşial küçük hava yollarının enflamasyonu ile giden ve astın benzeri klinik tablo ile karşımıza çıkan bir hastalıktır. Bronşiyolit atakları konusunda da aileleri uyarıp, "3'ten fazla bronşiolit atağı geçiren çocuklarda, özellikle ailede alerji ve alerjik hastalık öyküsü varsa, astım yönünden değerlendirme yapılmalıdır. Tekrarlayan bronşiolit atağı geçiren çocuklar ayrıca mide reflüsü, bağışıklık sisteminde yetersizlik gibi hastalıklar açısından da değerlendirilmelidir. Pasif sigara içiciliği tekrarlayan bronşiolit atakları için risk faktörleridir. Özellikle sigara dumanına maruziyetin olması tekrarlayan bronşiolitte en önemli risk faktörlerinden biridir."
FOTOĞRAFLI