Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Faruk Sülün, kış mevsimiyle birlikte çocuklarda görülen enfeksiyon salgınlarında artış olduğunu belirterek, çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırmaları konusunda aileleri uyardı.
Uzm. Dr. Faruk Sülün, çocuklarda görülen enfeksiyon hastalıklarının daha şiddetli seyrettiğine dikkat çekerek, kış döneminde üst solunum yolu enfeksiyonuyla ve bunun ardından gastroenterit denilen bağırsak enfeksiyonlarıyla çok sık karşılaştıklarını söyledi. Okul ortamında enfeksiyonun bulaşma riskinin de arttığını belirten Dr. Sülün, "Özellikle kreş ve okula başlayan çocukların ilk üç senesinde sık enfeksiyon hastalıklarıyla karşılaşıyoruz. Üçüncü yıldan sonra ise çocuğun vücut direnci geliştiği için bu tür hastalıkların sıklığı giderek azalmaktadır" dedi.

"Gerekmedikçe antibiyotik kullanılmamalı"
Basit bir nezle gibi görülen enfeksiyonlarda; sık bronşit ataklarının, şehirleşmeyle ve hava kirliliğiyle arttığını ifade eden Dr. Faruk Sülün, şöyle devam etti:
"Özellikle şehirleşmenin ve hava kirliliğinin verdiği olumsuz etkilerin sonucunda, basit nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları, daha sonra bronşit ataklarına zemin hazırlıyor. Bu tür viral enfeksiyonların çoğunda da, gereksiz yere antibiyotik kullanılıyor. Böyle olunca çocuğun vücut direnci iyice düşüyor. Basit bir nezle bile, artık antibiyotik kullanmadan geçmez hale geliyor. Şuan aileler daha çok; kusma, ishal, ateş, karın ağrısı şikayetleri ile bize müracaat ediyor. Böyle durumlarda aileler, çocuğum zehirlendi mi diye endişeleniyor. Fakat yaptığımız tahliller sonucunda ailelerin endişelendiği gibi besin zehirlenmelerine rastlamıyoruz. Ama bu duruma virüsler sebep olduğu için ailelere, çocuklarda sıvı dengesini iyi kurmalarını ve çocukların iyi beslenmesi gerektiğini öneriyor, çok gerekli olmadıkça antibiyotik kullanılmaması gerektiğini tavsiye ediyoruz. Çünkü kış aylarında bir çocukta 8 ile 12 kere viral enfeksiyon görülmesi gayet normaldir."

"Çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırın"
Enfeksiyondan en iyi korunma yolunun, elleri sık sık yıkamaktan geçtiğinin altını çizen Uzm. Dr. Faruk Sülün, şu önerilerde bulundu:
"Özellikle okul çağı çocuklarına hijyen kuralları mutlaka öğretilmeli ve uygulatılması sağlanmalıdır. Kış aylarında mümkün olduğunca, çocuklar ortak kullanım malzemelerinden kullanmamaya özen göstermelidir. Yine, öksüren bir kişiden mümkün olduğunca uzak durulması, çocuğu hastalıklardan koruyacaktır. Hastalıklar, en sık el ve burun yoluyla bulaştığından; el temizliği de çok önemlidir. Bu nedenle ellerin sürekli yıkanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca gribe yakalanan çocukların okul ortamından uzaklaştırılması, diğer çocukların sağlığı açısından şarttır."