Dr. Ahmet Koyuncu, sosyal fobinin mühendis ve matematikçilerde sıkça görüldüğünü belirterek, "Sosyal fobi bir hastalıktır ve tedavisi de vardır" dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Koyuncu ’sosyal fobi’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sosyal fobinin nedenlerini anlatan Dr. Koyuncu, hastalığı mühendislerin ve matematikçilerin hastalığı olarak tanımlıyor.
Dr. Koyuncu, "Sosyal fobi, utangaçlık hastalığı olarak bilinir. Sosyal fobiler kalabalık önünde konuşurken heyecanlanırlar. Yabancıların ve üst konumdaki kişilerin yanında, ilgi odağı olma gibi durumlarda konuşurken zorlanırlar ve kaçınma davranışları gösterirler. Biz dikkat eksikliğinin zaman içerisinde sosyal fobiye yol açtığını bulduk" dedi.
Sosyal fobi hastalığına sahip insanların özelliklerini sıralayan Dr. Ahmet Koyuncu, "Çünkü dikkat eksikliği baskın tip hiperaktivite gözden kaçar. Bu insanlar hastalıkları ile bir ömür geçirirler. Dersleri, toplantıları, hatta kendisi ile sohbet eden insanları bile dinleyemezler. Dersi derste değil sonradan çalışarak öğrenirler. Basit işlem hataları yaparlar. Dağınıktırlar ve zamanı kötü kullanırlar. Dikkatleri kolay dağılır ve öğrendiklerini çabuk unuturlar. Bu nedenle ezbercilik geliştirirler. Yapacakları işleri son ana kadar ertelerler ve yumurta kapının ağzına gelince yaparlar. Çabuk sıkılırlar ve vazgeçerler. Ayrıca unutkandırlar ve sık eşya kaybederler. Bu nedenle kronik eleştiriye maruz kalırlar. Eleştirilme duyarlılığı ve özgüven eksikliği geliştirirler" diye konuştu.

"Sosyal fobi bir hastalıktır ve tedavisi de vardır"
Kendisine başvuranların yüzde 80’inin mühendis, mimar ve matematikçi olduğuna dikkat çeken Dr. Ahmet Koyuncu, "Bu kişiler keyfinden matematik alanını seçmiyor. Zekası yüksek, ama dikkati bozuk olan çocuklar matematiğe yönelerek kendilerine olan öz saygılarını düzeltiyorlar. Zekası yüksek olanlar için matematik çok kolaydır. Ama bu kişiler dikkat bozukluğu nedeniyle sözel dersleri sıkıcı bulurlar. Bu nedenle sayısala yönelirler. Matematik alanı, asosyal bir alandır. Bu yöneliş, uzun vadede sosyal sorunlara ve sosyal fobiye yol açabilir" şeklinde konuştu.
Dr. Ahmet Koyuncu, birçok mühendis ve matematikçinin bu durumu bir kişilik özelliği olarak gördüğünü ve hastalık olduğunu bilmediğini belirterek, "Oysa sosyal fobi bir hastalıktır ve tedavisi de vardır" dedi.