Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin düzenlediği ve geleneksel hale gelen Bahar Şenliği’nin 9.’su gerçekleşti.
Hastanenin Gün Işığı Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; hastalar, hasta yakınları, hastane çalışanları sağlık yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Hastaların sosyal ortamda bulunmaları ve toplumun hastalara yönelik önyargılarının yıkılması amacıyla düzenlenen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Hastaların bireysel özellikleri dikkate alınarak hazırlanan rehabilitasyon programları doğrultusunda, hastaların hastalıkları nedeniyle kaybettikleri becerilerini yeniden kazanmaları ve öz güvenlerini geliştirmeleri hedefleniyor.
Bahar Şenliği kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı gösterisi, Gündüz Halk Oyunları Ekibi gösterisi, Step Grubu gösterisi ve Pink Freud Müzik Grubu gösterisi düzenlendi. Voleybol, masa tenisi turnuvaları ve atletizm yarışmalarında birinci olan hastalara kupa ve madalyaları verildi. Tüm davetlilere çeşitli ikramların sunulduğu etkinlikte, hastaların yaptığı el sanatları sergisi büyük ilgi gördü.
BAHAR ŞENLİĞİ’NE ZARA KONSERİ VE SERKAN ÇAĞLAR DAMGA VURDU
9. Bahar Şenliği etkinliği kapsamında ücretsiz konser veren ünlü sanatçı Zara sahne performansı ve neşeli tavrıyla hastalara moral verdi. Zara, zengin repertuarıyla konseri izleyen hastalara müzik ziyafeti yaşattı. Yaklaşık bir saat süren konseri boyunca sanatçıya sahnede klarnet ustası Serkan Çağlar eşlik etti. Konseri izleyen hastalar ise sanatçıyı alkışlarıyla ödüllendirdi.
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin organize ettiği şenlikte konuşan Başhekim Doç. Dr. Erhan Kurt, “Dışarıdan bakıldığında bir günlük eğlence gibi görünse de aylarca süren bir rehabilitasyon programının meyvelerine işaret eden 9. Bahar Şenliği, bütün dünyada farmakolojik tedavinin yanı sıra psiko-sosyal yaklaşımların da tedavi sürecinde etkin bir şekilde kullanılmakta olduğunu göstermektedir. Rehabilitasyon hizmeti alan üyelerimiz, Bahar Şenliği hazırlıkları sürecinde ilaç tedavisine katkı sağlayacak birçok etkinliğe katıldılar. Ülkemizde temelleri BRSHH Gündüz Hastanesi’nde atılmış olan psikiyatrik rehabilitasyon programına dahil olan hastalar ağırlıklı olarak şizofreni tanısı almış ruhsal hastalıkları olan bireylerden oluşmaktadır. Merkezimizde çeşitli yaş gruplarından yetişkin üyelere hizmet verilmektedir. Hazırlıkları yaklaşık 1 yıl süren şenlik etkinliği için çeşitli branşlarda eğitimler alan hastalar aynı zamanda meslek sahibi de olabiliyor. Hastalar, giyim atölyesinde dikiş nakış eğitimiyle el becerilerini geliştirirken, müzik atölyesinde aldıkları eğitimlerle repertuar ve öz güvenlerini geliştirerek çeşitli yerlerde sahne alma imkanı buluyorlar ve çalgı eğitimiyle hayatlarına yeni bir nesne almış oluyorlar. Bilgisayar atölyesinde öğrendiği programlar sayesinde iş başvurusu yapıp çeşitli illerde özürlü kadrosundan işe yerleşmiş, memur olmuş birçok hasta bulunuyor.
Psikiyatrik hastalıkları tedavi etme devri yaklaşık 40 yıl önce tamamlandı, biz biraz gecikmeli geldik. Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’de de sadece ilaçla veya yatırılarak değil ayaktan tedavinin, psikoterapinin ve rehabilitasyonun önemini vurgulamaya çalıştık. Bunun için çalışmalar yaptık, devletimize bununla ilgili önerilerde bulunduk ve kendi hastanemizde bununla ilgili çalışmalar yaptık. Özetle biz hastalara kaybettiği yetilerini eğitimle ve rehabilitasyonla kazandırabilirsek, bu hastalar kaybettiği yetilerini kazandığı zaman sokaktaki herhangi bir insan gibi sosyal hayat içerisinde olabilirler, aile kurabilirler, çalışıp üretebilirler, dostluk kurabilirler, eğitimlerini tamamlayabilirler. Bugünkü şenlik bir sonuçtur. Bu aslında yıllardır süren bir emeğin her yıl sonunda tekrarladığımız sonuçlarından birisi, biz yıl boyu hastalarımızı eğitiyoruz, rehabilite ediyoruz, geliştiriyoruz ve tedavi ediyoruz."diye konuştu