Tekirdağ’da Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla gerçekleşen programda konuşan İl Sağlık Müdürü Dönmez, 112 çağrı hattının gereksiz aranmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Acil Sağlık Haftası nedeniyle Süleymanpaşa ilçesi Tuğlalı Parkta gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Soykırlı, 112 Acil Sağlık, AFAD, UMKE ekiplerinin yanı sıra çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Programda konuşmaların ardından, 112 acil sağlık ekipleri tarafından tatbikat yapıldı. Tatbikatta bir genç kendini fazla rolüne kaptırınca tüm cadde yankılandı.

"Kısıtlı imkanlar nedeniyle hizmetler kısıtlı bir bölgede verilmekteydi"
Programda konuşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez, "İlk zamanlarda hastaneler bünyesinde hizmet vermeye başlayan ambulanslar, Acil Sağlık Hizmetlerini yürütmekteydi. Ancak oldukça kısıtlı olan iletişim imkanları ve diğer olanaklar nedeniyle hizmetler kısıtlı bir bölgede verilmekteydi. İlerleyen zamanlarda ilk defa ’Hızır Acil’ kelimeleri telaffuz edilmeye başlanmış, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi 3 büyük şehrimizde biraz daha organize olarak sağlık hizmetlerini sürdürme çabaları başladı. 1994-95 yıllarında ilk defa 3 büyük ilde 112 ekipleri resmen kurulmaya başlandı. İlerleyen zaman içerisinde ambulans sayısının artmasıyla doğru orantılı olarak diğer il merkezlerinde de 112’ler kurulmaya ve eskiye nazaran daha organize şekilde ambulans hizmetleri yürütülmeye başlandı. 112 Hızır Acil’in ilk kurulduğu yıllarda ambulans ekiplerinde ağırlıklı olarak sağlık memurları, ebeler ve hemşireler özveriyle görev yapmakta ve az bir miktarda da doktor bulunmaktaydı. 2004 yılı ocak ayı itibariyle ilk defa 112 ambulanslarına görevli olarak paramedikler ve acil tıp teknisyenler atandı ve bundan sonra da 112 ambulanslarında artan miktarlarda paramedik ve acil tıp teknisyenleri görev yapmaya başladı. Bu tarihten sonra Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları hızla artmaya başlamış ve vatandaşlarımıza verilen alan ise sürekli genişlemiştir. 2007 yılında Ülkemiz Acil Sağlık Hizmetlerinde ilk kez Kar Paletli Ambulanslar görev yapmaya başlamış, zorlu iklim şartlarında da kırsal bölgelerde etkin Acil Sağlık Hizmetleri verilmeye başlanmıştır. 2008 yılında Helikopter Ambulanslar, ülkemiz Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde göreve başladı. Şu anda ülkemizde Acil Sağlık Hizmetleri, bünyesinde barındırdığı ve özveriyle görevlerini sürdüren acil tıp teknisyeni, paramedik ve doktorlardan oluşan ekiplerle hizmet vermektedirler. Ülkemiz başta depremler olmak üzere sel, toprak kayması, çığ düşmesi gibi doğal afetlere sıkça maruz kalmaktadır, Doğal afetlerin yanı sıra endüstriyel kazalar ve kitlesel olaylar ile acil hastalık ve yaralanma hallerinde hızlı ve etkin müdahale ile ölümlerin önlenmesi ve sakatlıkların azaltılması öncelikli hedeflerimizdendir" ifadelerini kaydetti.

"Ambulansa yol verin hayat kurtarın"
İl Sağlık Müdürü Dönmez konuşmasını, "Bizim bu organizasyonda bir araya gelmemizin amacı, acil sağlık haftamızı hep beraber kutlamak ve 112’ye yapılan çağrıların gereksiz yapılmamasını, özellikle trafikte ambulanslara yol verilmesi. Kısacası şunu diyoruz, 112 hattını gereksiz aramayın. Ambulansa yol verin hayat kurtarın" sözleriyle noktaladı.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Soykırlı ise, "Çağlar boyunca toplumların en önemli problemlerinden birisini tabi afetler oluşturmuş, insan aklı ve zekası da bu afetlere karşı tedbirler geliştirmiştir. Günümüzde toprak kaymaları, sel felaketleri, yangınlar, depremler, ülkemizin coğrafik ve jelojik yapısına bakıldığında afetlere maruz kalma potansiyeli oldukça yüksektir. Afetlerden en az zarar görmenin temel koşulu, afete karşı ne kadar hazır olduğumuzdur. Hazırlık aşamalarından birisi de, afet müdahale ekiplerinin hazır halde tutulmasıdır" diye konuştu.

Rolüne fazla kapılınca tüm cadde yankılandı
Konuşmaların ardından 112 acil sağlık ekipleri tarafından bir kaza sonrasında yaralılara yapılması gerekenleri anlatan tatbikat yapıldı. Tatbikat sırasından kendini rolüne fazla kaptıran bir gencin bağırma sesleri adeta tüm cadde boyunca yankılandı.