Acıbadem Ankara Hastanesi tatil öncesi skolyoz farkındalık ayına dikkat çekmek için İzzet Latif Aras Ortaokulu’nda omurilik değerlendirmesi gerçekleştirdi.
Halk arasında omurilik rahatsızlığı olarak bilinen Skolyoz hastalığına farkındalık oluşturmak için Acıbadem Ankara Hastanesi uzmanları Ankara İzzet Latif Aras Ortaokulu’nda öğrencilerin omurilik yapısını inceledi. 7-14 yaş grubu çocuklarda sıkça görülen skolyoz toplumda görülme sıklığı yüzde 2- 4’tür. Kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla yaklaşık 8 kat daha fazla görülen skolyoz, aşırı kiloya bağlı olarak da etkisini artırmaktadır. Uzman Doktor Nural Aydın ve Uzman Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar’ın 100 çocuk üzerinde gerçekleştirdikleri skolyoz değerlendirmesinde 22 çocukta ileri tetkik gerektiren bulgulara rastlandığını vurguladı. Tarama gerçekleştirilen öğrencilerin üçte biri oranında obezite olduğu tespit edilirken, skolyoz hastalığının etkilerinin daha yoğun olduğu gözlemlendi. Çocuklar ve aileler skolyozun tanımı, takibi, koruma ve tadavi yöntemleri hakkında bilgilendirildi.
OMURGA DEFORMİTELERİ
Omurilik rahatsızlığı olarak bilinen skolyoz hastalığının en bilinen gözlemleme yöntemi omuriliğin dışarıdan şeklinin kontrolünün sağlanmasıdır. Sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında düz bir hat şeklinde dizilim gösterir. Skolyoz’da bu dizilimde sağa ve sola doğru yer değiştirme görülmektedir. Beraberinde “kifoz” denilen halk arasında kamburluk olarak bilinen öne doğru eğrilik de görülebilir. Erken dönemde müdahale edilmediği takdirde kozmetik problemlerin yanı sıra kardiovasküler sistem üzerinde olumsuz bulgulara yol açabilir. Tanısı fizik muayenede bazı belirtilerin tespiti sonrası ayakta çekilen tüm vücut grafileri ile konulmaktadır. Aşırı kilo, oturma şekilleri gibi faktörlerin belirleyici olduğu skolyozda genetik faktörler de dikkate alınmaktadır.