Tez yazımında belirli bir standart vardır. Araştırmacıların bu standarda uygun olarak hareket etmeleri gerekmektedir. Araştırmacının tezinin yükseköğretim kurumunun belirlediği kurallara uygun olması tezin kabul edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Tez hazırlanırken kullanılacak olan kağıdın 21x30 cm. boyutunda olan A4 kağıt olması gerekmektedir. Tezlerin dış kapakları beyaz Bristol karton kullanılarak hazırlanıp ciltlenmelidir. Tezler kaliteli çıktı veren yazıcılarda basılmalıdır. Baskıda kağıdın yalnızca bir tarafı kullanılmalıdır. Tez yazılırken Arial yazı fontu ile 12 punto yazı boyutu kullanılmalıdır. Kullanılan tablolarda yazı puntosu 10’a düşürülebilir.

Tezin bölüm başlıkları olan giriş, gereçler ve yöntemler, bulgular, tartışmalar ve sonuç, kaynakça, ekler, teşekkür ve özgeçmiş bölümleri yazımda kullanılan punto ile hazırlanmalıdır. Metinde her noktalama işareti sonrasında bir boşluk olmalıdır. Tez hazırlanırken kullanılacak olan satır aralığı 1,5’dur. Şekil altı yazılar ve tablo altı yazılar tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Paragraflara başlanırken satır başında 1.5 cm içeriden başlanılır. Metinler iki yana yaslı bir biçimde hazırlanmalıdır. Tez hazırlanırken her sayfanın sol kenarında 4 cm. alt ve üst kenarında 3 cm sağ kenarında ise 2.5 cm boşluk bulunmalıdır. Kapak ve iç kapak haricinde bütün sayfalara sayfa numarası verilmelidir.

Tezde tablo kullanıldıysa, tablo hazırlanırken kullanılan kısaltma ve semboller, tablonun altyazısında ve şekil yazısında açıklanmalı okura okuma kolaylığı sağlanmalıdır. Şekil ve tablo farklı kaynaklardan alıntılandıysa bu kaynaklar açıkça belirtilmelidir. Tezler Türkçe yazım kurallarına uygun hazırlanmalıdır. Gelenekselleşmiş kısaltmalardan sonra nokta kullanılmamalıdır. Geleneksel kısaltmalar haricinde bir kısaltma kullanılacaksa yazar bu kısaltmanın açıklamasını yapmalıdır. Tezde kaynak gösterildiğinde kaynak numaraları kaynağın sahibinin soyadının yanına parantez içerisine metinde yer aldığı bölüm yazılarak belirtilmelidir. Aynı konu ile alakalı birden fazla kaynak kullanıldığında araştırmacı kaynak numaralarını küçükten büyüğe sıralamalıdır.

Tezler Hangi Bölümlerden Oluşur?

Tezleri oluşturan bölümler şunlardır; dış kapak, iç kapak, içindekiler, tezin Türkçe Özeti, tezin İngilizce özeti, giriş, gereçler ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç, kaynaklar, ekler, teşekkür ve özgeçmiş. tezleri hazırlarken bu sıralamaya bağlı kalmaktadırlar.

Dış kapak, araştırmacının bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumunun belirlediği kurallar çerçevesinde hazırlanır. Kapağa isteniyorsa eğitim kurumunun logosu yerleştirilir. Dış kapakta araştırmacının adı, bağlı bulunduğu fakülte, tezin konusu, tezin danışmanları ve hazırlandığı tarih belirtilmelidir. Kapaktaki yazılar sayfaya düzgün yerleştirilmeli sağ ve sol kenara göre ortalanmalıdır.

İç kapak, dış kapağın tezin yazıldığı normal kağıda basılmış halidir.

İçindekiler, tezin içerisinde bulunan bölümlerin ve başlıkların küçük harflerle ve sayfa numaraları ile belirtildiği yerdir. Alt başlıklar varsa bunlar geçiş sıralarına göre üç aralık bırakarak yazılmalıdır.

Türkçe Özet, tezin içeriğinin özünü açıklamalıdır. Özet sözcüğü ile belirtilmelidir. Hazırlanan çalışmalın bilimsel ve teknik özelliklerini yansıtacak kadar ayrıntılı olmalıdır. Özet genellemeler içermemelidir. En fazla 250 kelime kullanılmalıdır. Tez ile ilgili anahtar kelimeler kullanılarak özetin sonuna yerleştirilir.

İngilizce Özet, özet sözcüğünün İngilizce yazılışı olan “Summary” kelimesi sayfanın ortasına yerleştirilmelidir. Altına tezin İngilizce başlığı yazılır. İngilizce başlıklar ve özet doğru çevrilmeli, çeviri ile ana kaynak arasında fark bulunmamalıdır. Türkçe özete yerleştirilen anahtar kelimeler, İngilizce halleri ile İngilizce özetten sonra yer almalıdır.

Giriş, sonunda çalışmanın bilime yaptığı katkıların ve amacının belirtildiği bölümdür. Çalışmanın konusu ve bilim dünyasındaki önemi açık bir şekilde anlatılmalıdır. Konunun neye dayanarak seçildiği belirtilmeli, tezin hazırlanmasında hangi yöntemlerin ve kaynakların kullanıldığı açıkça anlatılmalıdır. Tez hazırlanırken kullanılmış klasik kuramlardan ziyade güncel bilgilerin işlenmesi bu bölümün başarı açısından daha önemli olacaktır.

Gereç ve Yöntem, adından da belli olduğu üzere tezin hazırlanması sırasında kullanılan bütün kaynaklar ve yöntemler tezin gereç ve yöntemlerindir. Tez hazırlanırken kullanılan standart yöntemlerin ayrıca anlatılmasına gerek olmamakla birlikte eğer yenilikçi bir yöntem ve gereç kullanıldıysa bu kesinlikle anlatılmalıdır.

Bulgular, tez çalışmasının sonucunda elde edilen verilerdir. Bu bölümde araştırmacı giriş bölümünde ortaya attığı soruya yanıt verir. Elde edilen veriler tez kılavuzuna uygun bir biçimde düzenli bir şekilde yazılmalıdır.

Tartışma ve Sonuç, tezin elde ettiği bulguların daha önce tezin konu edindiği bilgiler ile karşılaştırılıp, tartıştırıldığı kısımdır. Bu kısımda araştırmacı daha önceki çalışmaları atıf vererek kullanmalıdır. Bulguları tekrar tekrar yazması gerekmez.

               

Kaynaklar, teze katkıda bulunan her türlü yazılı materyal bu bölümde belirtilmelidir. Kaynaklar yazılırken, kaynağın adı, kaynağın yazıldığı dilde yazılmalıdır. Teşekkür ve Özgeçmiş, bu kısımlarda araştırmacı belirtildiği üzere tezin hazırlanmasında kendisine yardım eden kişilere teşekkür etmeli ve kendisine dair bir özgeçmişi okurlarına sunar.