Samsun’un Bafra ilçesinde 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi.
Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Adnan Menderes Parkı’nda İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından muhtarlara yemek verildi. Bafra Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Zeki Nayır yaptığı konuşmada, “19 Ekim’i Muhtarlar Günü olarak ilan eden Cumhurbaşkanımıza ve Gazi Meclisimize teşekkür ederim. Bu anlamlı günde bir arada olmaktan mutlu olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenli olarak muhtarlarımızı ağırlayarak, onların görüşlerini ve isteklerini dinleyip, demokrasimizin bu en eski ve köklü kurumun temsilcilerine hak ettiği değeri göstermektedir. Muhtarlar demokrasimizin temel taşıdır. Tarihte seçimle yönetime gelen ilk yöneticilerin muhtarlar olduğunu söylemek istiyorum. İlçemizin birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan bir yer olduğunu, bunda da muhtarların rolünün çok büyük olduğunu söylemek istiyorum” dedi.
Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Böyle bir günü muhtarlarımıza hediye ettiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımız, saygılarımı sunuyorum. Muhtarlar topluma en yakın seçilmiş kişiler. Seçilen ve toplumun temsilcisi en önemli yapı taşlarından birisi de muhtarlardır. Bildiğiniz gibi bütünşehir yasasıyla beraber bizim hizmet alanımız genişledi. Her yasanın çıkış ve uygulanışında bazı eksikler olabiliyor. Yasayla ilgili düzeltilmesi gereken bazı eksikliklerden dolayı bizim de eksikliklerimiz oluyor. Bugün bir şeyler yapıyoruz ama bizi de tatmin etmiyor sizi de. Bunun farkındayız. Düzenlenen bir yasa topluma zarar vermek için çıkartılmıyor. Büyükşehirin de yaptığı çalışmalar hiç küçümsenecek çalışmalar değil. Büyükşehir de biz de borçlanarak iş yapıyoruz. Halinde Büyükşehir Belediyemiz tarafından yaptırılan Türbe - Kalaycılığı bağlantı yolunun da yapılması durumunda Bafra tarımı kurtarılmış olacak. Bafra’nın geleceği aydınlık olacak. Doğanca ile Üçpınar arasında yol bağlandığında Dereköy’e kadar o yol devam edecek. Eksikliklerimiz varsa imkansızlıklarla alakalıdır. Neticede bir ve beraber olalım, biz beraber olduğumuzda problemleri beraber çözeceğiz, başkaları çözmeyecek” diye konuştu.
İlçe Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu ise yaptığı konuşmada, “Köy muhtarları mahalle muhtarlığı haline getirildi. Tabii ki mahalle muhtarları bir takım yetkilerini kaybettiler, bu arada bazı sorumluklardan kurtulmuş oldular. Köy muhtarları, köyün imamı, öğretmeni, hakimi, savcısı, kaymakamı her şeyi idiler. Mahalle muhtarları biraz daha farklı konuma geldiler. Mahalle muhtarları ile köy muhtarlarıyla ilgili hükümetimiz yeni çalışmalar yapıyor. Ama günden biliyorsunuz bu 15 Temmuz ile farklı bir hale geldi. Muhtarlarımızın son yıllarda özlük hakları son derece düzgün bir hale geldi. Gerçi muhtarlık maaş için, para için yapılmayacak işler. Devletin en uçtaki temsilcileri olarak bir takım hakları ve dokunulmazlıkları vardır. Vatandaşa 24 saat doğrudan hizmet verebilen ve yıllardır da bu işi yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Muhtarlarımız sadece sivil toplum örgütlerinde değil toplumun önderleri olarak hizmet vermektedirler. İlk defa kutlanan muhtarlar gününde bir arada olmaktan mutlu oldum” şeklinde konuştu.
Adnan Menderes Parkı’nda düzenlenen yemeğe ayrıca Garnizon Komutanı Binbaşı İlhan Güngör, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.