Samsun Bafra Musiki Cemiyeti Derneği, Edebiyat Nöbeti Derneği ve Bafra Müsiki Cemiyeti işbirliğinde Bafra Belediyesi ve Kaymakamlığın desteğiyle Cumhuriyetin 93. yılı kutlamaları kapsamında şiir dinletisi düzenlendi.
Bafra Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen geceye Kaymakam Vekili Hacı İbrahin Türkoğlu, Belediye Başkanı Zihni Şahin, Atatürkçü Düşünce Derneği Bafra Şube Başkanı Fazilet Canıgür, Muharip Gaziler Dernek Başkanı Rami Şahin, Samsun’dan gelen konuklar ve Bafra Musiki Cemiyeti Şiir Kulübü üyeleri katıldı. Bafra Musiki Cemiyeti Başkanı Namık Anarat yaptığı açılış konuşmasında, “Cumhuriyet için neler yapsak azdır. Çünkü koskoca bir imparatorluktan sonra Anadolu’ya sıkışmış Türk devleti, Batı’nın emperyalist güçleri tarafından paramparça edilmiş, lime lime doğranmışken bir vatan evladı çıkıyor, bu ülkeyi inançla, karalılıkla ve cesaretle kurtarmaya başladığı şehir de Samsun, 19 Mayıs şehri. 19 Mayıs ülkenin güneşinin doğduğu şehir ve biz bu şehrin mensubu olmakla ne kadar iftihar etsek azdır. Cumhuriyetin coşkulu kutlanmasının gereken şehirlerden bir tanesi de mutlaka Samsun’dur. Cumhuriyet dünya var oldukça yaşayacaktır” dedi.
Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Yıkılmış olan, tamamen ortadan kaldırılmış olan bir imparatorluğun külleri üzerinden nasıl bir devlet kurulduğunu düşünerek o günleri unutmamız lazım. Türk milletinin bulunmuş olduğu bu coğrafyada tarihteki itibarından dolayı bütün emperyalistlerin bütün hedefi Türkiye Cumhuriyeti’nin büyümemesi, güçlenmesi ve önünün kesilmesi ile her zaman girişimler yapılıyor. Önemli olan bizim kendi değerlerimize Cumhuriyetimize, Atatürk’ümüzü bütün milli değerlerimize her şeyimize sahip çıkmamız o değerlerle tamamen donanmamız gerekir ki, bizim bu kimliğimizi bu değerler yaşatacaktır. Değerlerini kaybedenler silinip gitmişlerdir. Bütün emperyalist ülkeler üzerimize gelse sonsuza kadar hem Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır. Bize Türkiye Cumhuriyeti’ni bize emanet eden başta gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Onların manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.
Kaymakam Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, "Osmanlı’nın küllerinden meydana gelen Türkiye Cumhuriyeti yıllardan beri düşmanlarıyla mücadele etmektedir. Bugün 7 şehidini toprağa verdi. Bu ülkede bu bitmeyecek, sürekli devam edecek. En son cinnet 15 Temmuz cinnetiydi, saldırılan milli iradeydi, gazi Meclisiydi, saldırılan vatanımızdı, namusumuzdu. Bu ülke parçalanıp yok edilmek istendi ama yüce Türk milleti bunun önüne geçti. Milli şairimiz Mehmet Akif’in de belirttiği gibi ’Bu ülkede en son ocak sönmeden, bu ülkedeki en son Türk hayatını kaybetmeden bu Cumhuriyet ilelebet payidar olacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu emanetine bu millet ebediyen sahip çıkacaktır" şeklinde konuştu..
Şiir dinletisinin sonunda Araştırmacı-Yazar Kemal Kopuz tarafından konuklara "Atatürk’ü Tanımak" isimli kitap hediye etti. Program, konukların Atatürk ve Cumhuriyet resim sergisinin gezilmesiyle son buldu.