Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu İbn-i Sina Aromatik ve Bitkiler Merkezinde uygulamalı atölye çalışmaları başladı.
Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesi İbn-i Sina Aromatik ve Bitkiler Merkezine ait alanda kurulan İbn-i Sina Aromatik ve Bitkiler Merkezinde bonsai üretimi ile ilgili Bafra Belediyesinin desteğiyle başlatılan atölye çalışmalarına Samsun ve ilçelerinden 15 kursiyer katılıyor. İzmir’den gelen Ziraat Mühendisi bonsai ve seramik sanatçısı Ali Efe Karcı tarafından verilen kursta bodur ağaçların yetiştirilmesi ve şekillendirilmesi konularında eğitim veriliyor. 3 gün sürecek olan eğitime 15 kursiyer katılıyor.
Bafra Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu İbn-i Sina Aromatik ve Bitkiler Merkezinde atölye çalışmalarımızdan olan bodur ağaç üretimi ile ilgili bir atölye çalışması yapmaktayız. Aynı zamanda bu alanda ilk atölye çalışmamız. Bodur ağaç aynı zamanda bonzai olarak da nitelendirilen bir Japon ağaç yetiştirme, geliştirme, budama ve telleme sanatı. Bu konu ile ilgili İzmir’den gelen uzman arkadaşımız diğer katılımcılarımıza ve öğrencilerimize bodur ağaç üretimi ile ilgili ek bilgi verecek ve uygulamalı bir atölye çalışması yapacağız” dedi.
İzmir’den gelen kurs hocası Ziraat Mühendisi bonsai ve seramik sanatçısı Ali Efe Karcı, “Bonsai saksı ve saksıda ağaç anlamına geliyor. Odunsu her bitkiden bonzai elde edebilirsiniz. Bonzai Japonya’dan Avrupa’ya ikinci dünya savaşında taşınıyor. Bonsai, yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanattır. Bonsailer minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur. Özenle seçilen ağaç dalları, budanarak ve ilgiyle yetiştirilerek minyatür ağaç görünümü kazanır. En güzel bonsailer sığ ve yayvan saksılarda yetiştirilenlerdir. Değişik şekillerde bonsailer bulunmaktadır, süpürge şeklinde, şelale şeklinde, rüzgara açık şekildedir. Japonların doğaya olan tutkuları yaşamlarına da yansımış ve yıllar geçtikçe bahçeciliğe verilen önem artmıştır. Bonsailerde bu kültürün bir parçasını oluşturmaktadır ve büyük şehirlerde insanların doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılamaktadırlar. Aslında ağırlıklı olarak dış mekan ağaç ve çalı türlerinden bonsai yapılsa da çokça bilinen ev bitkilerinden de bonsai yapılmaktadır. Bonsai yetiştirmek biraz bahçecilik bilgisi ve sabır gerektirir. Bonsai görsel sanatlar dalına giriyor. Ülkemizde de tam sanat olarak görülmüyor. Dört boyutlu tek sanat dalı, yani biri resim yapar iki boyutlu, heykel yapar üç boyut, nedir bu dördünce boyut zaman. Bonzai yapacaksanız üç tane şey gerekli. Bir tanesi sabır, bir tanesi disiplin biracıkta bahçecilik bilgisi oldu mu çok rahat bonzai yapabilirsiniz. Ama tabii ki tekniği var, onu öğrenirseniz daha kolay olur” diye konuştu.