Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı (ÇATAK) kapsamında Terme ilçesinde “Soya Yetiştiriciliği Hasat Tarla Günü” etkinliği yapıldı.
Terme ilçesi Orta Söğütlü Mahallesi Kazmalı mevkiinde Sefer Gürler’e ait demonstrasyon bahçesinde soya hasadı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen tarla günü programına Terme Kaymakamı Vekili Recep Aydın, Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Nail Kırmacı, Terme İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncay Demir, Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, ziraat mühendisleri, tarım danışmanları ve çiftçiler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncay Demir, Terme’de soya üretimine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Samsun ilinde 33 bin-34 bin dekar alanda soya üretimi yapılmaktayken, ilçemizde 18 bin 500 dekarlık bir payla üretim yapılıyor. ÇATAK Projesi ile birlikte aktif olarak tarımın, üretimin içerisinde olan özellikle çeltik, soya üreticilerimize bu kapsamda iyi bir destek vererek bu üretimin içerisinde kalmasını sağlamayı hedefledik. Soya bizim için önemli bir ürün. İnşallah ÇATAK Projesi ile birlikte bu alanlar artarak, üretimlerin devamını temenni ediyoruz” dedi.
Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Nail Kırmacı, soyanın ülke için önemli bir ürün olduğunu, bu ürünün üretiminin yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Kırmacı, “Bafra ve Çarşamba ovamız tarımsal anlamda niteliğini koruması gereken yerlerden olurken, bu ovaları sadece tarım dışı değil, tarımsal faaliyetlerle de kirletiyoruz. ÇATAK Projesi de bu konuda duyarlı olunmasını sağlamaktadır. Tarımsal kaynaklarımızın korunması, sularımızın kirlenmemesi yönünde duyarlı olmamız ve bir hassasiyet kazanmamız gerekmekte. Soya gerçekten ülkemizin ihtiyacı olan bir ürün. Protein değeri oldukça yüksek bir ürün. Bu ürünü ithal etmek durumunda kalmaktayız. Bulunduğumuz bölge soya yetiştiriciliği açısından mükemmel uyum sağlayan bir bölge. Bu anlamda soya üretimini artırmak için çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu tarla günü de bizim sesimizi duyurmamıza ciddi bir vesile oluyor” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
Terme Kaymakamı Vekili Aydın da soya üretimi için çiftçilere gerekli teşviklerin sağlanması gerektiğini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından temsili hasat töreni gerçekleştirildi. Hasat esnasında Kaymakam Vekili Recep Aydın ve Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Nail Kırmacı biçerdövere binerek, hasat hakkında bilgiler aldı.