İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdulkadir Emeksiz, Türk ve İslam kültüründe gülmek yerine daha çok tebessüm edildiğini söyledi.
Türk Ocakları Samsun Şubesi’nin düzenlediği “Türk Mizah Kültürü” isimli konferansa konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdulkadir Emeksiz katıldı. Öğretmenevi’nde düzenlenen konferansta Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Serkan Şen, Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz ve ocak üyeleri hazır bulundu.
Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Doç.Dr. Serkan Şen’in konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdulkadir Emeksiz, ‘Türk Mizah Kültürü’ konulu sunumunu yaptı. Emeksiz, “Gülmeyi insani duygu ve düşünce arasında sınıflandırmak açık ve seçik değildir. İnsandan insana olan değişkenliğe bağlı olarak farklılıklar meydana gelebiliyor. İnsan olmanın şartı gülmeye bağlanmıştır” dedi.
Türk ve İslam kültüründe gülmek yerine daha çok tebessüm edildiğini belirten Emeksiz, “Mizah gülme ile ilgilidir ama gülme ile sınırlı değildir. Mizah sadece güldürmek için de değildir, güldürmenin dışında da işi vardır. Mizahi olan herhangi bir durumla karşılaştığımızda bu söz komiği olabilir, hareket veya durum komiği olabilir. Bizler onu ilk duyduğumuz anda veya ilk öğrendiğimizde gülme tepkisi verebiliriz. İkinci defa onu duygumuzda aynı gülme tepkisini vermeyiz. Üçüncü veya dördüncü de bu daha da azalır. Mizahi olan veya olmayan diye gülmeyi ikiye ayırabiliriz” diye konuştu.