TED Şanlıurfa Koleji, Kültürümle Kucaklaşıyorum Projesi ile öğrencilerini masal diyarında yolculuğa çıkarıyor. Kelaynak isimli masal kahramanının hikayesinden yola çıkılarak hazırlanan proje sayesinde öğrenciler, yaşadıkları şehrin tarihini ve kültürünü tanıma fırsatı buluyor.
Türk kültürünün değerlerini evrensel bir bakışla bütünleştirebilen insana, doğaya, topluma ve bireysel farklılıklara hoşgörüyle bakabilen, sorumluluk almaya hazır bireyler yetiştirmeyi amaçlayan TED Şanlıurfa Koleji, örnek bir projeye imza attı. "Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde” diye başlayan ve o zamanlar ismi Edessa olan Şanlıurfa’da yaşayan “Kelaynak” isimli kuşun kaybettiği arkadaşlarını arama hikayesini anlatan, “Kültürümle Kucaklaşıyorum Projesinde öğrenciler renkli aktivitelerle hem eğleniyor, hem de öğreniyor.
Edessa yolculuğu
Öğrencilerin yaşadıkları şehri tanımaları, tarihi ve turistik değerleri yerlerinde görerek öğrenmeleri ve bu anlamda farkındalık oluşturmalarını amaçlayan proje kapsamında, Edessa yolculuğu yapılıyor. Bu yolculuk sürecinde gezi, puzzle, seramik boyama, drama çalışmaları gibi eğlenceli ve eğitici aktiviteler gerçekleştiriliyor.
Yaşayarak öğreniyorlar
Proje hakkında bilgi veren TED Şanlıurfa Koleji Müdürü Arif Kemal Şamat, gelişen teknoloji ile birlikte artık küçük çocukların da dijital dünyayı çok yakından takip edebildiğini belirterek, “Çevrelerindeki güzelliklere bakıyorlar ama göremeyebiliyorlar. Biz öğrencilerimizin kültürel değerlerimizi, tarihi yerlerimizi ve şehrimizde yaşamış medeniyetlerden haberdar olmalarını istedik. Bu kapsamda özellikle Şanlıurfa gibi bir kentte öğrenilmesi gereken o kadar çok değer var ki. Öğrencilerimizin bütün bunları yaşayarak öğrenmelerini sağlıyoruz" dedi.
Veliler de dahil edildi
Öğrencilere etraflarındaki güzellikleri, kültürel değerleri, yaşadıkları şehirdeki farklılıkları göstermek için yola çıktıklarını ifade eden Şamat, "İstedik ki, öğrencilerimizin yanı sıra velilerimize de proje içinde görevler vererek, şehrimizdeki tarihi ve turistik yerler konusunda farkındalık oluşturalım. Anne ve babalarının arabaları dışında şehir turu yapmayan öğrencilerimize, toplu taşıma araçlarını ve nasıl ulaşım sağladıklarını yaşayarak öğretelim. Bunlar hayatın içinde olması gereken unsurlar” ifadelerini kullandı.
Masal kahramanları Şanlıurfa Müzesinde
Tüm bunları yaparken, projeye çocukların anlayacağı dilden, yeni masal anlatarak başlamak istediklerini belirten Şamat, “Proje çalışması için oluşturduğumuz masal kahramanlarını Şanlıurfa Müzesinden seçtik. Müzede heykel ve kabartmaları bulunan Triton, Zırhlı Komutan, Askeri Komutan ve Üzgün Pyskhe’yi fotoğraflayıp slayt şeklinde görsel bir sunumla birleştirerek, çocukların ilgisini çekebilecek ve onların gelişim seviyesine uygun bir masal hazırladık” şeklinde konuştu.
Dede ve nineler okula davet edilecek
Şamat, projeye ailelerin de katılımının sağlandığını belirterek, "Öğrencilerin dede ve büyük annelerini okula davet edeceğiz. Dedeler ve nineler Şanlıurfa ile ilgili yaşanmışlıklarını anlatarak öğrencileri zaman tünelinde yolculuğa çıkaracak. Böylece projemiz, büyüklerin paylaşımları ile daha zengin bir hale getirilecek" diye konuştu.