Artvin Valisi Ömer Doğanay, Orman Bölge Müdürlüğünce Ardanuç ilçesinde yürütülen ormancılık faaliyetlerini yerinde inceledi.

Vali Doğanay beraberindeki Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu ile birlikte ilçeye bağlı Peynirli ve Tepedüzü köyüne giderek, burada sürdürülen ormancılık faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Aşırı yağmur ve hava şartlarının olumsuzluğuna rağmen arazili makam aracıyla ormanlık bölgeye giden Vali Doğanay, yol güzergahında karşılaştığı çoban ve vatandaşlarla bir süre sohbet ederek, sorun ve taleplerini dinledi.

Artvin’e bağlı Ardanuç Orman İşletme Müdürlüğü Ovacık Orman İletme Şefliği-Peynirli Köyü sınırları içerisinde 105 Nolu bölmede olağanüstü nedeniyle oluşan rüzgar devriği ve kırılan ağaçların orta mesafeli Urus hava hattı ile sahadan alınması işlemi yerinde görerek, Makine İkmal Şube Müdürü Kemal Çetiner ve Ardanuç Orman İşletme Müdürü Ethem Kara’dan burada yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

YAŞLI ÇOBAN DEDE 70 YILDA KÖYÜMÜZDE VALİ GÖRDÜK

Meşe köyünde çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlayan 71 yaşındaki Hayrettin Şahin, hayatında ilk kez Vali görmenin mutluluğunu yaşadığını ve 70 yılda köylerinde ilk defa vali gördüğünü ifade etti

Yaşlı çoban dede Hayrettin Şahin ayrıca Vali Doğanay ve Artvin için yazdığı türküyü okudu.

Vali Doğanay, bir süre sohbet ederek sorunlarını dileyen çoban Şahin ile arkadaşına çikolata ikramında bulundu.

Doğanay, daha sonra Ardanuç Orman İşletme Müdürlüğü Ovacık Orman İletme Şefliği-Peynirli Köyü sınırları içerisinde 105 Nolu bölmede olağanüstü nedeniyle oluşan rüzgardan dolayı devrilen ve kırılan ağaçların orta mesafeli Urus hava hattı ile sahadan alınması işlemi yerinde inceledi.

Hava hattında çalışan işçilerin yanına giden Vali Doğanay, burada yaptıkları çalışmaları hakkında bilgi aldı ve çalışma şartlarında karşılaştıkları sorunları ve taleplerini dinledi.

Konuyla ilgili olarak Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Makine İkmal Şube Müdür Kemal Çetiner, hava hatlarının çalışma sistemi hakkında brifing verdi. Kemal Çetiner, bu hava hatları ile hem zorlu coğrafyamızda bu ağaçların taşınmasını kolaylaştırıyoruz hem de tabanda yeni yetişen fidanlara ve genç ağaçlara zarar vermesini önlüyoruz dedi.

Sıcak ve samimi bir ortamda işçilerle sohbet eden Vali Doğanay, soba üzerinde demlenen çayı işçilerle birlikte yudumladı.

Vali Doğanay; “İşte gerçek çalışanlar bu kardeşlerimiz. Orda burada bu vatanın kaymağını yiyip de devlet aleyhine Hükümet aleyhine konuşanlar değil asıl üretenler asıl emekçiler bu kardeşlerimiz. Ardanuç halkı Artvin halkı devletine milli ve manevi değerlerine bayrağına dinine çok bağlıdır. Bu memleketi kalkındırmamız için hep birlikte üretmeliyiz.” Dedi.

Vali Doğanay yol güzergahın da organik olarak kendiliğinden yetişen “Altın Çilek ve yabani üzüm (Mesğal), Böğürtlen (Makol) ” yiyerek, “Bunlar çok önemli meyveler. Bu meyveler hakkında da çeşitli çalışmalar yapılabilir” dedi.

Ardından Ardanuç Orman İşletme Müdürlüğü Tepedüzü Orman İşletme Şefliği sahasında bulunan orman zararlılarıyla mücadele laboratuarında incelemelerde bulunan Vali Doğanay, burada üretilen faydalı böcekler hakkında Biyolog Yaşar Aksu’dan detaylı bilgi aldı.

Biyolog Aksu, laboratuarda zararlı böcek olan Dendroctonus micans’ı yiyen faydalı böcek Rhizophagus grandis üretimi yaparak ormanları dumansız yangından korumaya çalıştıklarını söyledi.

Aksu ayrıca, laboratuarda yılda ortalama 20-25 bin adet faydalı böcek üreterek ormana saldıklarını söyledi.

Öte yandan Vali Doğanay, Artvin-Ardanuç karayolunun Ardanuç Köprüsü mevkiindeki Deriner Barajı Havzasında sürdürülen baraj sahası ağaçlandırma çalışmalarını da inceledi.