Artvin'in Şavşat ilçesinde kadınlar Ramazan Bayramı nedeniyle hazırlıklarını sürdürürken, Ramazan Bayramında misafirlerine ikramda bulunmak için baklava, börek için yufka açan bayanlar mahalle aralarında toplanarak imece usulü ile birbirlerine yufka, erişte, sinor, börek ve çeşitli hamur işleri açıyorlar.

Geleneklerin yavaş yavaş kaybedildiği günümüzde Şavşat'ta bir gelenek yaşatılmaya çalışılıyor. Marketlerden alınan baklavalar ve daha değişik yiyecekler yerine Şavşat ve köylerimizde kadınlarımız kendi yaptıkları baklavalar erişteler makarnalar, sinorlar hazırlıyorlar. Müslüman toplumlar için çok önemli bir ay olan Ramazan'da iftar ve sahur sofralarında daha çok yerini alan olan hamur işi yiyecekler Şavşatlı bayanlar tarafından bayram içinde baklava ve tatlılarla birlikte özenle hazırlanıyor.

Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verene Hülya Durmuş bu gelenek ve hamurun nasıl hazırlanışı ile de bilgiler verdi. Hülya Durmuş, "Kadınlarımız önce un, tuz ve suyla hamur yapıyorlar. Sonra bezeler (koko) haline getiriliyor, yaklaşık en az 150-200 künt den oluşuyor. Daha sonra oklavalarla açılarak yufka haline getiriliyor, biraz bekletildikten sonra şeritler haline getirilerek tıkır tıkır kesilmeye başlanıyor. Kesim işi bittikten sonra temiz örtülerin üzerine serilerek birkaç gün kurutulmaya bırakılıyor. Bu erişteler kalın kesildiğinde makarnalık oluyor, ince kesildiğinde çorbalık oluyor. Biraz daha kalın kesilip, bükülerek tepsiye dizildiğinde de siron oluyor. Bu hamuru süt ile yoğurduğumuzda da baklava yapıyoruz" dedi.

Ayrıca Şavşatlı bayanlardan baklava açmayı öğrenmeye çalışan Büşra Usta’da; “Atanamasam bir baklavacı dükkanı açarım” dedi

Baklava ve yufka açmayı bilmeyen Esra Dede ise; “Bilmediğine kahkahalarla karşılık vererek, “Annem açacak ben götüreceğim” dedi.

Şavşatlı bayanlar, “Bu tür yapılan etkinliklerde hem komşuluk ilişkileri gelişiyor hem de yardımlaşma gelişiyor. Canlı ve cansız tüm değerler kaybedildikten sonra değeri anlaşılıyor bu geleneğimizde inşallah zaman içinde yok olmaz. Bu hamur işlerini de baklavayı da tatlıları da en iyi Şavşatlı bayanlar hazırlıyor" diye konuştular.