Sinop İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Meyveciliği Geliştirme projesi kapsamında finansmanı İl Özel İdaresi’nce karşılanan 10 bin adet aşılı chandler çeşidi ceviz fidanı, merkez ilçe ile birlikte 8 ilçede dağıtıldı.
Fidanlar tamamen ücretsiz olmasının yanında, çiftçilere dikim planlaması kapama meyve bahçesi olacak şekilde en az 3 dekar büyüklükte olmak üzere il müdürlüğü teknik personelle danışmanlık desteği de sağladı. Ceviz fidanları merkez ilçede 2 bin 630 adet, Boyabat’ta 2 bin adet, Gerze’de 1.500 adet, Saraydüzü’nde 1.500 adet, Durağan’da 170 adet, Erfelek’te 600 adet, Ayancık’ta 300 adet, Türkeli’nde 800 adet, Dikmen’de 500 adet dağıtılmak üzere ilçe müdürlüklerine teslim edildi.
Proje hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak, “Bu proje ile ilimiz iklim ve topak koşullarına uygun ve getirisi yüksek olan ceviz bahçesi tesisi yapılarak çiftçilerimizin refah seviyelerinin arttırılması hedeflenmiştir. Merkez ve ilçe köylerimizde ceviz yetiştiriciliğinde deneyimli çiftçilerimize, ceviz bahçesi tesisleri kurularak saklama koşulları kolay, dayanıklı, pazar sorunu olmayan bir ürünü çiftçilerimizin üretmesini istiyoruz. Bu sayede çiftçilerimizin tarımdan para kazanabilir durumu gelerek gelir düzeylerinin artmasını, kaliteli verimli ürünlerin elde edilmesini ve arazilerin verimli kullanılmasını amaçlamaktayız” dedi.
Asak şu bilgileri verdi: “Ceviz bahçelerinden 4. yıldan itibaren ürün almaya başlayacak olan çiftçilerimizin, ağaçlar maksimum verim seviyesine ulaştığında yıllık dekar başına elde edecekleri gelir 4 bin TL olmak üzere kurulan ceviz bahçelerinden toplamda yılda yaklaşık 2,5 milyon TL gelir elde etmesi planlanmaktadır. Böylece Sinop ölçeğinde milli ekonomiye önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.”
Bu planlama sayesinde çiftçilere dağıtılan ceviz fidanları ile toplamda 580 dekar alanda yaklaşık 160 adet modern ceviz bahçesidir. Kapama bahçelerin tamamı il müdürlüğü kontrolünde olacak ve teknik personeller yıl içerisinde takibi yapılacak.