Sivas, Tokat ve Yozgat’ta 900 bin abonesine kaliteli, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji iletimi için yatırım ve tesis çalışmalarına devam eden Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile de farkındalık oluşturmaya devam ediyor.
Her yıl Ocak ayının ikinci haftasında kutlanan ’Enerji Tasarrufu Haftası’ dolayısıyla, enerji savurganlığının önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmak üzere harekete geçen ÇEDAŞ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü proje kapsamında ilköğretim öğrencilerine enerji verimliliği hakkında eğitimler veriyor.
ÇEDAŞ tarafından ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen eğitimlerin ilki Süleyman Demirel Ortaokulunda gerçekleştirildi. Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen eğitim seminerine ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, Süleyman Demirel Orta okulu Müdürü Mustafa Taş, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Eğitim semineri öncesi konuşan ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, her geçen gün artan enerji ihtiyacı ile birlikte doğal kaynakların hızla tükendiğini, enerji ihtiyacını karşılayabilmek için kullanılan yöntemlerden bazılarının sera gazı salınımını artırarak çevreye zarar verdiğini ve enerji temini için ise ayrılan bütçelerin ülke ekonomisine ciddi bir yük oluşturduğunu belirterek, enerji tasarrufunun bir zorunluluk değil yaşanılabilir bir dünya için sosyal sorumluluk olduğunu söyledi.
Enerji tasarrufunun üretimden tüketime kadar, evde, işyerlerinde, okulda günlük yaşam konforundan ve iş gücünden herhangi bir kayıp olmadan enerjinin akıllıca ve doğru kullanılışı anlamına geldiğini dile getiren Akboğa, "Enerji tasarrufu, tüketilen enerjinin ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı göz önünde bulundurarak, enerjinin gereksiz yere kullanımının engellenmesi ve israfın önlemesi ile yapılabilir. Ayrıca son yıllarda yenilenebilir kaynakları olarak adlandırılan jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biokütle enerjisi de enerji tasarrufunun üretim aşamasında yapılan en önemli uygulamalar arasında yer almaktadır. Hala dünyanın en büyük enerji kaynakları olarak kullanılan fosil yakıtların hızla tükendiğini göz önünde bulundurursak enerji tasarrufunun önemini daha iyi kavramış oluruz." ifadelerini kullandı.
Gelişmiş ülkelerde enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmanın sosyal bir sorumluluk olarak hayata geçirildiğini hatırlatan Akboğa,"Enerjimizi verimli kullanmalıyız. Enerji varlıklarının hızlı bir şekilde tükendiği günümüzde enerji tasarrufunu hem bireylerin hem de kurumların maddi ve manevi sorumluluğu olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle en büyük enerji ihtiyaçları arasında bulunan elektrik enerjisini insanların kullanımına sunan bir kurum olarak, biz de bu sosyal sorumluluğu, farkındalık oluşturacak şekilde gelecek nesillere aktarmak için harekete geçmeyi ihtiyaç olarak gördük. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yaptığımız işbirliği çerçevesinde paydaşlarımızın da desteğini alarak Sivas’taki ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlediğimiz eğitim programları ve resim yarışmasıyla gelecek nesillere enerji tasarrufu bilincini aşılamayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Süleyman Demirel Ortaokulu Müdürü Mustafa Taş ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek,"Biz ne kadar dışa bağımlı olursak özgürlüğümüz de ekonomik kısıtlamalarımız da o derece ülkemiz açısından sıkıntılı oluyor. Bu nedenle enerjide tasarrufa gidilmesi noktasında bizlere çok büyük görevler düşüyor. Bazen çok basit gördüğümüz önlemlerin bile Türkiye genelinde düşünüldüğünde ekonomik anlamda çok büyük getirileri oluyor." diye konuştu.
Konuşmaların ardından ÇEDAŞ Eğitim Birimi personeli Merve Karatepe, öğrencilere ’Enerji Tasarrufunun Önemi ve Tasarruf Yöntemleri’ konulu sunum yaptı. Programın ardından proje paydaşı Sivas Belediyesi tarafından öğrencilere not defteri ve kalem hediye edildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen okullarda ÇEDAŞ tarafından verilen eğitimlerde öğrencilere, enerji kaynakları, enerji verimliliğinin faydaları, enerji tasarrufunun ekonomik boyutları ile enerji tasarruf yöntemleri anlatılarak enerji tasarrufu bilinci aşılanacak.
Ayrıca enerji tasarrufu bilincine sahip bireylerin yetişmesine katkı sağlayacak etkinlikler çerçevesinde ilköğretim öğrencilerine yönelik resim yarışması düzenlenecek. Sivas’taki ilköğretim öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek yarışma sonrası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyonun değerlendirmeleri sonrası dereceye girmeye hak kazanan eser sahibi öğrenciler laptop, tablet bilgisayar ve bisiklet gibi çeşitli hediyelerle ödüllendirilecek.
Enerji tasarrufu ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen resim yarışmasının ödül töreni ise 9 Ocak’ta Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.