Konuşmasında Rize'deki turizm potansiyeline dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize’deki evlerin bölgenin yerel ve özgün mimarisiyle yapılması gerektiğini söyledi.

“Ayder yaylası ve Uzungöl’e kentsel dönüşümden başka çare yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'de yaptığı konuşmada Ayder yaylası ve Uzungöl'de kalitesiz yapılaşma olduğunu ve bölge için kentsel dönüşüm projelerini devreye sokacaklarını ifade ederek, ''Yapacağız, başka çaresi yok. Niye? Biz ülkemizi seviyoruz. O evlerde oturanları da seviyoruz aslında. Ama onlar kendilerini sevmiyorlar'' dedi.

"
Rize’nin kıymetini Rizeli bilmedi ki başkası bilsin."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayder yaylası ve Uzungöl bölgesinde kentsel dönüşüm planları ve ‘yeşil yol’ projesiyle ilgili Rize’de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Turizm Rize için en az çay kadar büyük kazanç sağlama potansiyeline sahip bir sektör. Rize önemli bir destinasyon. Ama Rize’nin kıymetini Rizeli bilmedi ki başkası bilsin. Allah aşkına Rize’de ev mi yapıyorsun? Ev yapıyorsan şu yerel mimariyle özgün mimariyle bu evi yap. Rastgele böyle çıkıyor da çıkıyor, dikey mimariyle… Mimari bir proje de yok ha. Kendi aklı ne el veriyorsa onu yapıyor. Ne sıvası var ne bir şeyi var. Bir de TV’lerde resmi çıkarsa bayılıyor, güya övüldüğünü zannediyor. Sevgili hemşehrilerim böyle bir şey olmaz. Bizim özgün mimarimizin kendisi burada çok ciddi bir çekim oluşturacaktır. Nasıl Safranbolu Beypazarı evlerine gidiyorlarsa bunun için Rize’ye gelecek olanlar var. Devlet başkanlarına video çekimlerini gösterdiğimde neresi burası diyorlar. Burası cennet diyorlar. Bu cennetten insanları niye mahrum edelim?

“Sel felaketi olduğu zaman gelir devlete küfretmeye başlar”

Eğer kendimize ev yapıyorsak 4-5 kat evi sondaj itibariyle durumu uygun olmayan yere yapmanın bir anlamı yok. Ne zemini etüdü ne bir şey. Ondan sonra bir sel felaketi olduğu zaman gelir devlete küfretmeye başlar. Suç senin. Devleti suçlamanın bir anlamı yok. Gel şunu bizim özgün mimarimize uygun yap iş bitsin. ‘Benim 6-7 uşağım var hepsine daire olması lazım’ diyor. Başka yere yap? Yok. İlla oraya olacak.

Bunları bizim aşmamız lazım. Rize’nin esnafı sanatkarı sanayicisi tüccarı olarak bunu en iyi anlatacak olan sizlersiniz. Siz anlatmazsanız Rize’de yaşamayan kardeşimin Rize’de olana ulaşması zor olacaktır.

Şimdi oteller yapılmaya başlandı. Malum Rizespor AŞ’nin de bir otel projesi vardı. Rizespor AŞ’nin de projesi hayata geçerse Rize inşallah otelcilik noktasındaki bu sıkıntısını büyük ölçüde aşmış olacak.

“Kökünden onların hepsini kazıyıp atacağız”

Ve tabii yaylalarımız var. Ayder yaylasına çıktığınız zaman orada yapılan binalara şöyle bir bakalım, ‘evet, uygundur’ demek mümkün mü? Kökünden onların hepsini kazıyıp atacağız.

Bakan arkadaşlarıma da söylüyorum. Biz kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz ya, bunlardan bir tanesini bizim Ayder’e bir tanesini Uzungöl’e yapmamız, ondan sonra bunları bizim yaymamız lazım. Yapacağız, başka çaresi yok. Niye? Biz ülkemizi seviyoruz. O evlerde oturanları da seviyoruz aslında. Ama onlar kendilerini sevmiyorlar. Biz aynı zamanda çevreciyiz. Çevrecilik budur. İstediğini istediğin gibi kondur planı projesi olmasın. Yok, böyle bir şey yok. Yapacaksın, orada hem tarih, hem çevre, hem oranın yerel mimarisi olacak. Ondan sonra seyret bak oralara nasıl turistler geliyor. Turizmde hak ettiğimiz yere ulaşacağımıza, çok ciddi bir gelir kaynağı edineceğimize inanıyorum. Bunda çok geç kaldık.

Bugün Rize'nin yapılan yeni hastaneler, ek üniteler, araştırma merkezleri, aile sağlığı merkezleri ile sağlık alanında çok farklı bir yere ulaştığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halen yapımı devam eden hastaneler ve sağlık birimlerimizle inşallah Rize'yi bu alanda daha da ileriye götüreceğiz." ifadesini kullandı. 

"Eğitim konusunda yaşadığımız sıkıntıları hatırlıyor musunuz" diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:"Okula gitmek için dere tepe saatlerce yol yüründüğü, üniversitenin adını ancakTrabzon'dan sonra rastlanabildiği günleri unutmadık değil mi? Bundan 30 yıl önce Rize'de '12 fakültesi, 6 yüksekokulu, 7 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü olacak, bu üniversitede 17 bine yakın öğrenci okuyacak' denseydi, 30 yılı da bırakın şöyle 15-20 yıl önce denseydi, acaba kim buna inanırdı? Hamdolsun 10 yıldır faaliyette olan üniversitemiz bugün bölgesinin ve ülkemizin en seçkin eğitim öğretim kurumlarından biri olma yolunda ilerliyor. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise düzeyinde bin 674 yeni derslikle Rize'ye güçlü bir eğitim yapısı kazandırdık. İmam hatip lisemizin, pansiyonu ve spor salonuyla birlikte inşaatı sürüyor. İnşallah yakında onu da hizmete alacağız. Karadeniz Sahil Yolu'nu hatırlayın, göreve geldiğimizde yüzde 35'i bitmişti, kalan yüzde 65'i hamdolsun başbakanlığımız döneminde bitirdik. Rize'ye yaptığımız 104 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yolları, inşaatları süren Ovit tünelini, Rize İkizdere yolunu, Rize Dağdibi yolunu sizler gayet iyi biliyorsunuz. Şu anda Ovit tüneli hızla yürüyor, bitmek üzere. Lojistik tesisler, o da yapılacak." 

Bu yıl havalimanının ihalesinin de yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ihalenin yapılmasıyla Artvin ve Rize'nin bir bölge havalimanına kavuşacağını vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanın Ordu-Giresun'da olduğu gibi aynı şekilde deniz üzerinde yapılacağını ve dünyadaki müstesna havalimanlarından bir tanesi olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Havalimanının inşası ile ilgili teknik hazırlıklar bitmek üzere, adımı kararlı bir şekilde atacağız ve ihaleden sonra da yapımı süratle devam edecek." diye konuştu. 

"Çay asıl kazanç oldu"

Türkiye'nin neresine giderseniz gidin çay deyince akla Rize'nin geldiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çayı ek değil, asli kazanç kaynağı haline getirerek, hem kalitenin yükseltilmesini hem de üretimin artırılmasını sağladık. Sadece geçtiğimiz yıl, ÇAYKUR aracılığıyla çay üreticilerimize ödenen bedel, 1,1 milyar liradır. Ayrıca, 2004 yılında destekleme kapsamına aldığımız çay üretimi için çiftçilerimize bugüne kadar 1,6 milyar lira nakit ve hibe desteği verildi." dedi. 

Çay üretiminde ve ticaretinde önemli bir yeri olan ÇAYKUR'u yeni yatırımlarla modernize ettiklerini ve büyüttüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'nin çay üretimi konusundaki iddiasını her geçen yıl daha da güçlendirdiklerinin altını çizdi. 

"Kiviye önem verin..." 

Rizeli çiftçilerden kivi üretimine önem vermelerini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kivi olayını hafife almayalım. Çok bereketli bir ürün ve gerçekten bunun endüstrisini kurmak suretiyle de kivide Rize çok ciddi bir konuma ulaşabilir." açıklamasında bulundu. 

Şu anda bu konuda adım atan hemşerileri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun geliştirilmesi durumunda çayın yanında alternatif ürün olarak Rize'nin yeni bir adım atacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde fındık konusuna da yönelinmesi gerektiğinin işaret ederek tarımsal üretim için çiftçilere destek olmayı sürdüreceklerini bildirdi. 

Dere ıslahı, içme suyu tesisleri, doğalgaz, yüzde 80'i tamamlanan organize sanayi bölgesi, lojistik üs merkezi gibi çalışmalarla Rize'yi her alanda yeni ve önemli bir yere taşıdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kent için bir diğer önemli konunun ise turizm olduğunu söyledi.