İşte Mahmutoğlu’nun yazılı açıklamasının tam metni.

 

Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı yaptığı yazılı açıklama ile partilerinin aday belirleme sürecinde Rize’de bulunan Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcilerinin ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılacağı temayül yoklaması yapacaklarını ve sonuçların Genel Merkeze gönderileceğini ifade etmişlerdir. İlk bakışta toplumun her kesiminin görüşü alınıyor gibi bir algı oluşturan bu girişim, maalesef siyasi bölünmüşlük açısından hangi noktaya geldiğimizin açık bir tecellisi olmuştur.

 

Her siyasi görüşe eşit mesafede olması gereken Sivil Toplum Kuruluşları hiçbir partinin arka bahçesi olamaz. Maalesef Ak Parti iktidarında kutuplaşma ve bölünme STK’lara kadar indirgenmiş ve hükümet taraftarı-hükümet karşıtı şeklinde bir değerlendirme olağan görülür hale gelmiştir.

 

Sivil Toplum Kuruluşları Aday Adayları tarafından ziyaret edilebilir, ikili görüşmelerde insanlar fikirlerini söyleyebilir , STK yöneticileri parti organlarında görev alabilir ancak yönetim kurullarını parti delegesi gibi oy vermeye çağırmak siyasi etiğe , demokratik teamüllere ters bir uygulama ve bir tür fişleme metodudur.

 

Bugün İktidar partisinin temayülüne katılacak STK temsilcileri yarın diğer partilerin yapacağı aynı çağrı karşısında , sandıktan sandığa oy verme durumuyla karşı karşıya kalacak ve kuruluşlarına aykırı bir konum içerisinde bulunacaklardır.

 

Mimarlar Odası olarak zaten yeterince kutuplaşmış olan siyasi ortamda , bu olguyu daha da arttıracak böyle bir uygulamanın içinde olmayacağımızı değerli Rizelilerle paylaşmak istiyoruz.

 

Saygılarımızla. 21.03.2015

 

Muhammet Mustafa Mahmutoğlu

Rize Mimarlar Odası Başkanı