Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, BESYO mezunlarına müjde vererek, bin 500 atama için Maliye Bakanlığı’ndan kadro beklediklerini açıkladı. Bakan Kılıç, okullar tatile girerken bir müjde de öğrencilere verirken, Türkiye genelinde 500 mahalle arası spor tesisinin bir ay içinde hizmete açılacağını bildirdi.
TRT Spor kanalında yayınlanan "Stadyum Özel" programına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç konuk oldu. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) mezunlarına atama müjdesi veren Bakan Kılıç, devam eden stat projelerinden olimpiyatlara hazırlık süreci ile spor ve gençlik projelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Spor Toto Süper Lig’e çıkacak 3. takımı belirleyecek olan play-off finalinde Antalyaspor ve Samsunspor’un eşleşmesini değerlendiren Kılıç, "5 Haziran Cuma akşamı, İstanbul’daki mücadelede, tüm sporcu kardeşlerimize başarılar diliyoruz. Ümit ediyorum ki final mücadelesine yakışır bir şekilde hem futbol kalitesiyle hem tribünlerdeki coşkusuyla, play-off finaline yakışır bir şekilde mücadele olur ve böylece kazanan takım da buradan Süper Lig yolculuğuna devam edip, Süper Lig’e geçer" dedi.
"AMATÖR BRANŞLARIN VERGİ YÜKÜNÜ DÜŞÜRMEK İÇİN ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"
Şampiyon Galatasaray’ı da tebrik eden Kılıç, Türkiye’yi Avrupa’da temsil edecek tüm takımlara başarı diledi. Türk sporuna olan desteğin artarak devam ettiğini belirten Kılıç, sadece futbola değil, spor kulüplerinin amatör branşlarını da içeren bir desteğin olduğunu vurguladı. Kılıç, bu noktada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşmesi olduğunu anlatarak, "Amatör branşların vergi yükünü düşürmek için bir çalışma içerisindeyiz. Daha önce de bunu duyurduk. İnşallah önümüzdeki zaman içerisinde bunu hayata geçirip, amatör branşların üzerindeki vergi yükünü düşürmüş olacağız. Böylece, sportif anlamda bu kulüplerimizin desteklediği, geliştirmek istediği branşlarını ve sporcularımızın daha fazla desteklenmesi için bir imkan sunmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Spor alanında harcamaların sıkı takip altına alınacağının altını çizen Kılıç, amatör branşlara olan desteği arttırmak niyetinde olduklarını belirtti. Spor alanına yönelmiş gençlerin eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber çalıştıklarını anlatan Kılıç, "Çünkü sporcu kardeşlerimizin, tabiri caizse iki arada bir derede kalmamaları gerekiyor. Eğitim de çok önemli ama sportif bir kariyer seçmiş olan yetenekli kardeşlerimizin de bu anlamda kendilerini geliştirebilmeleri için onlara bu imkanı vermemiz gerekiyor ki rakipleriyle yarışın içerisinde eşit noktaya gelebilsinler. Dolayısıyla böyle bir genel çerçeve içerisinde yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Kılıç, 2002 yılında kulüplere yapılan yardımların 315 bin TL civarındayken 2015 yılında bu rakamın 67 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.
"1 YIL İÇERİSİNDE BİTEN TESİS SAYISI 280"
Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde 1 yıl içerisinde tamamlanan tesis sayısının 280 olduğunu bildiren Kılıç, inşaatı devam eden ve Türk spor camiasına kazandırılacak olan tesis sayısının ise 500 olduğunu açıkladı. Yapımı devam eden tesislerin 1 yıl içerisinde tamamlanacağını anlatan Kılıç, 22 tesisin temelinin atıldığını sözlerine ekledi. Bakan Kılıç Türkiye’nin 81 ilinde bulunan engelli otobüslerinin her ilde engelli sporcuların emrinde olacağını belirtti. E-bilet uygulamasıyla birlikte tribünlerde yaşanan olumsuz olayların fazlasıyla azaldığını kaydeden Kılıç, tatil öncesi öğrencilere müjde vererek, Türkiye genelinde 500 mahalle arası spor tesisinin 1 ay içinde hizmete açılacağını açıkladı.
"2 STAT TAMAMLANDI, 29 STADIN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"
Türkiye’nin çok farklı illerinde devam eden stat projeleri olduğuna dikkat çeken Kılıç, 2 stadın yapımının tamamlandığını, proje aşamasında olan toplam 29 stadın çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. Kılıç, statların toplam maliyetinin 3 milyar TL’nin üzerinde olduğunu dile getirerek, "Stat yapılmış olmakla bitmiyor. 3 milyar TL’nin üzerinde olacak bu yatırımların gelecekle ilgili çalışmaları var. Bu statlar hayata geçirilirken sadece ve sadece futbol amaçlı olarak kullanılan, iki haftada bir maç yapılacak yerler değil de, her gününü yaşayan bir stat diye tabir ettiğimiz bir spor tesisi olarak hayata geçirilecek. Bununla birlikte tribün altlarında salonların oluşturulmasını, sportif anlamdaki ticari alanların oluşturulmasını kastediyorum. Şunu özellikle söyleyeyim; ticari alan dediğimde bir AVM’den bahsetmiyorum. Sportif malzemenin satıldığı ve ticaretinin yapıldığı alanları kastediyorum. Çünkü bunların statlara ciddi anlamda bir gelir katkısı olacak" dedi.
Bakan Kılıç, stat projelerine ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti:
"Antalya stadının önümüzdeki sezona yetişme ihtimali mevcut, bununla birlikte Eskişehir, Samsun, Antep ve Sivas’ta hızlı gidiyor. Bu statlarımız 2015 takvim yılı içerisinde bitecek. Burada önemli olan statlarımızın giderleri. En önemli giderlerinden biri de enerji. Çünkü ışıklandırma ve genel anlamda stadın içerisinde kullanılan enerji çok önemli. Statlarımız güneş alma alanı çok fazla olan yerler. Bu anlamda ilk olarak çatıların güneş panelleriyle donatılması ve bu güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi, şebekeye verilip mahsuplaşmasıyla statların maliyetleri çok ciddi anlamda düşürülecek. İkinci olarak tribün altı alanlardan spor alanları oluşturularak sporcularımızın kendilerini geliştirebilecekleri imkanlar ve aynı zamanda restaurant ve cafeler gibi sosyal alanlar oluşturulacak. Bazı statlarımızın öyle yerleri var ki oralar sosyal alan haline gelecek. Sadece futbolla alakalı olan bir müsabaka veya organizasyonlar yapılmayacak. Başka organizasyonlar da yapılacak. Yaşayan stat anlamındaki düşüncemiz bu. Bu örneklerin Avrupa’da örneği çok fazla mevcut. Chelsea, Barcelona, Real Madrid ve Arsenal bu tarz yaşayan statlara sahip."
ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ
Barcelona ile Juventus arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi Finali’ni FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır’ın yöneteceğine ilişkin konuşan Kılıç, "Cüneyt hocayla zaman zaman görüşmelerimiz oluyor. Buradan öncelikle kendisine başarılar diliyorum. Şampiyonlar Ligi’ni yönetecek olması, bizim açımızdan gurur verici bir durum. Ümit ediyorum ki, iyi de bir performansla Türk hakemliğini orada en iyi şekilde temsil edecektir" diye konuştu.
Final maçında iyi olanın kazanması temennisinde bulunan Kılıç, "Cüneyt Çakır’ın orada herkesi mutlu edecek bir yönetim sergilemesini umuyorum ki bu anlamda da kendisine güveniyorum" şeklinde konuştu.
"DOPİNGLE MÜCADELE SIKINTILARIMIZI HALININ ALTINA SÜPÜRMEDİK"
Dopingle ilgili sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Kılıç, "Tabiri caizse bu sıkıntıları kaldırıp halının altına süpürmedik. Bununla yüzleştik. Bu çalışmalarımızın, kararlı duruşumuzun sonunda önemli gelişmeler de yaşandı" açıklamasını yaptı.
Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi’nin akreditasyonunu geri aldığına dikkat çeken Kılıç, bu anlamda yeniden Uluslararası Anti Doping Ajansı (WADA) akrediteli bir laboratuvar haline geldiğini belirtti. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür eden Kılıç, yeni bir yönetmelikle söz konusu doping kontrol merkezini maddi anlamda kendini idame ettirebilecek bir yapıya kavuşturduklarını anlattı.
"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ BAKÜ’DEKİ 1. AVRUPA OYUNLARI’NIN AÇILIŞINA KATILACAK"
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 12-28 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 1. Avrupa Oyunları ve 2016 Rio Olimpiyatları’na yönelik hazırlıklar konusunda bilgi veren Kılıç, Türkiye’nin 1. Avrupa Oyunları’nda 23 branşta 81 kadın, 11 erkek ve toplam 192 sporcuyla katılacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da organizasyonun açılış seremonisine katılacağını açıklayan Kılıç, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye ziyareti sırasında yapılan görüşmelerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış seremonisine katılımının resmi olarak bildirildiğini belirtti. Kılıç, "Orada sporcu kardeşlerimizin başarıları için biz de dönem dönem onlarla beraber olacağız. Burada bizim iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum. Farklı branşlarda iyi sporcu kardeşlerimiz var, olimpik olmayan branşlarda da müsabakalar olacak" dedi.
"BİN 500 BESYO MEZUNU İÇİN KADRO BEKLİYORUZ"
2002 yılında Türkiye’nin toplam spor envanterindeki tesis sayısının bin 570 civarında olduğunu hatırlatan Kılıç, son 13 yılda Türkiye’de yapılan spor tesisi sayısının bin 650 olduğuna dikkat çekti. Toplam rakamın 3 bin 200 civarına ulaştığını belirten Kılıç, "Bunun üzerine eklenecek olan yapımı devam edenler var. Biz Türkiye’nin spor envanterinin altyapı tesis yapısını çok iyi bir noktaya taşıdığımızı düşünüyorum. İnşallah gençlerimiz ve sporcularımız bunları en iyi şekilde kullanarak kendilerini geleceğe hazırlayacaklar. Beni çok yakından takip eden bir grup var. BESYO mezunları çok yoğun bir beklenti içinde. Şu anda Maliye Bakanlığı’ndan bin 500 atama için kadro talebimizde bulunmuş durumdayız. Yapılacak çalışmalarla önümüzdeki zamanda, bunların onayını aldıktan sonra da başlayacağız" ifadelerini kullandı.