Erzurum Valiliği’nden açıklama yapılarak kış lastiği uygulamasının 15 Kasım-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olduğu belirtildi.
Yapılan açıklamada şöyle denildi:
“08.11.2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğin” 6. Maddesi 1. Fıkrasının (j) bendi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 27.11.2012 tarihli 2012/KDGM-07/DENETİM sayılı genelgesi ile yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiş, İlimizde ise kış mevsiminin 1 Aralık tarihinden önce ağırlaşması sebebi ile Erzurum Valiliği’nin kararı gereği 1 Aralık tarihi 15 Kasım tarihine çekilmiştir.
Kış lastiğinin kullanımının zorunlu olduğu süre içerisinde; Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; Kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgesine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gerekmektedir. Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerinde kış lastiği olması zorunludur. Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanılması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sahipleri için, idari para cezası karar tutanağı düzenlenecek ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine izin verilecektir. Bu itibarla vatandaşlarımızın derin acılar yaşamaması, maddi ve manevi kayıplarının önlenmesi amacıyla Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak 15.11.2015 tarihi itibarı ile kış lastiği denetimlerine başlanılacaktır.”