Donanım

* Qualcomm Snapdragon 1GHz işlemci
* 3.7 inçlik AMOLED dokunmatik ekran (800 x 480 çözünürlükte ve 100.000:1 karşıtlık oranında)
* 512 MB bellek
* 512 MB dahili hafıza
* 32 GB´a kadar olan MicroSD kartları destekleyen hafıza kartı yuvası
* 5 megapiksellik fotoğraf makinesi ve LED flaş
* 720 x 480 çözünürlüğünde, saniyede 20 karelik Mpeg4 video kaydı
* WiFi, Bluetooth 2.1 ve 3G bağlantı desteği
* GPS ve dijital pusula
* İvmeölçer, ışık ve yakınlık algılayıcı
* Stereo Bluetooth kulaklık desteği
* 3.5 mm kulaklık girişi
* Android telefonlar için bir ilk olan aktif gürültü engelleyici mikrofon
* 250 saat bekleme, 7 saat konuşma süresine imkan veren 1400 mAH pil

Telefonunu boyutları 119 x 59 x 11.5 mm, pili ile birlikte ağırlı ise 130 gram.

İzleme topu (Trackball)

Ayrıca belirtilmesi gerektiğini düşündüğümüz bir diğer donanım özelliği ise HTC´nin farklı modellerinde de görülen izleme topu (trackball). Nexus One´da renk değiştirebilen küçük bir LED ile yenilenen bu top, telefonun çeşitli uyarılarını değişken bir ışık ile kullanıcıya aktarmaya da yarıyor.

Örnek olarak sessiz konumdayken gelen bir çağrıyı veya mesajı yanıp sönerek farkettirmeye çalışıyor, Bluetooth kulaklık deveredeyse de ışığını maviye çevirerek size derdini anlatabildiğini umuyor.

Yazılım

Şimdi de Nexus One´ın Google tarafından elden geçirilen yazılım özelliklerine geçelim. Diğer Android 2.1 kullanan telefonlara göre fazladan bazı oyuncaklar kazanan telefon, üzerinde yüklü olarak Google Maps Navigasyon yazılımı ile geliyor.

Çeşitli uygulamaları için standart bir Android ana ekranından daha fazla kutucuğu olan Nexus One, bir de çok şekilli yeni "duvar kağıdı olayına" sahip. Telefona birkaç adet dinamik duvar kağıdı koyan Google´cılar, cihazın işlemcisi ve AMOLED ekranından iyice faydalanmak adına bu dostlarımızı etkileşimli grafiklerle birleştirmiş.

Örnek olarak masaüstüne su temalı duvar kağıdını koyan kullanıcı, ekrana dokunduğu zaman bu su efektinin gerçek bir sıvıymış gibi hareket ettiğini görebiliyor. Ana ekrandaki objelerle de etkileşimi olan "su", hareket eden nesenelerin etrafında dalgalar yaratıyor.

Bu 3D arayüz öğeleri, telefonun ana menüsünde ve alt menüsünde de derinlik algısı yaratan ikonlarla kullanılmaya devam edilmiş.

Sesle kontrol

Nexus One´daki en can alıcı özelliklerden biri ise telefonunun ses tanıma yeteneği. Google´ın üzerinde çok çalıştığı ve geliştirdiği sesli komut teknolojisi, Nexus One´da sonuna kadar kullanılmış. Şimdilik sadece İngilizce´yi anlayan bu teknoloji, telefonda yazı girişi yapılabilecek her alanda mevcut.

Yani, navigasyondan internet tarayıcısına, telefon rehberinden mesaj bölümüne ve hatta Facebook ve Twitter uygulamalarına kadar her türlü uygulama, sanal klavye yerine doğrudan konuşarak kullanılabiliyor.

Tanıtım sırasında bu özelliği deneyen Google Ürün Geliştirme Bölümü Başkanı, bu teknoloji aracılığıyla kısa ve öz bir e-posta mesajı kelimeleri tekrarlamaya gerek duymadan, tek söyleyişte yazdırmayı başardı.

Satış seçenekleri

Nexus One´ı cep telefonu operatörleri aracılığıyla kendi imkanları ile de satacağını açıklayan Google, bunun için en iyi bildiği mekanı, yani interneti kullanmaya karar vermiş. Nexus One, ve ileride çıkacağı kesin gibi görülen diğer telefon modelleri için google.com/phone adresini kullanıma açan şirket, kullanıcıları evlerinden çıkmadan alışveriş yapmaya davet ediyor.

Google´ın "Checkout" adlı çevrim içi alışveriş teknolojisini kullanan sistem, aldığınız telefonu sizin adınıza eviniz gönderiyor. Bu site aracılığıyla alış veriş yapılmasını özendirmek isteyen Google, internet üzerinden alınan telefonların arka kapağındaki metal bölüme istediğinizi yazdırmanızı da mümkün kılıyor. Azami iki satırlık bir alana sahip bu bölüm, kullanıcının klavyesi aracılığıyla gireceği yazı kazınmış olarak üretilip adrese teslim ediliyor.

Fiyatı ne?... Türkiye´ye gelir mi?

Telefonun şimdilik Amerika´da 530 dolar kontratsız fiyattan satışa çıktığını duyuran Google, Avrupa için ise 2010´un baharını işaret etti. Burada da inernet üzerinden satışta olacağı açıklanan Nexus One, operatör aracılığıyla satın almak isteyenler için ise Vodafon´la ortaklık halinde olduklarını duyurdu.