Türkiye Sakatlar Derneği Tokat Şubesi tarafından 30 engelli bireyin 12 ay süre ile eğitim göreceği 120 bin euroluk "Engelsiz İstihdam" projesi düzenlenen programla tanıtıldı.
Tokat’ta bir otelde düzenlenen"Engelsiz İstihdam" projesi tanıtım programına daire müdürleri ile engelliler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü ve Ziraat Mühendisi Şule Odacıoğlu, engelli bireylerin iş gücüne katılımının ve engelli istihdamının artırılmasının oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Tokat kırsalında mesleki becerisi olmayan, 25-34 yaş arası yoksulluk sınırı altına yaşayan engelli birey sayısının yaklaşık 239 kişi olduğunu ifade eden Odacıoğlu, "Bu kişiler toplumsal soyutlanma sonucu dışlanmaya maruz kalmakta ve gerek örgün gerekse yaygın eğitim imkanlarından yararlanamamaktadır. Hedef grupta yer alan bireyler, iş bulma konusunda mesleki eğitime ulaşmama dolayısıyla mesleki yetersizliğe sahip olma ve çevreden kaynaklanan ön yargılı davranışlar nedeni ile sorun yaşamaktadır. BU kişilerin önündeki engellerin kaldırılması, desteklenmesi ve işe ulaşım vb. bilinçlendirilmesi faaliyet kapsamı içerisinde yer almaktadır" dedi
Tokat’ta mesleki eğitim almamış, iş piyasası ve sosyal ortamdan yeteri kadar yararlanamayan engelli işsizlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak verilecek mesleki eğitim ile yeterliliklerinin geliştirilmesi amaçlanmakta olduğunu ifade eden Odacıoğlu, ön büro görevlisi kurusunu tamamlayan 30 kursiyerin mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerileri kazanabileceklerini söyledi.

2017 yılında engellilere yönelik iki proje
Programda konuşma yapan Sakatlar Derneği Tokat Şubesi Başkanı Ali Aras, dernek olarak bugüne kadar engellilere yönelik olarak 11 proje hazırladıklarını, bunlardan 9’unun hayata geçirildiğini söyledi. Bu kursların yaklaşık maliyetinin 1.5 milyon TL olduğunu ifade eden Başkan Aras, 187 engellinin kurslardan yararlandığını belirtti. Proje kapsamında sertifika alan engelli bireylerin kamu ve özel sektörde iş imkanı sağlandığını ifade eden Aras, "Dernek olarak sosyal sorumluluğumuzu bilerek hem Tokat’ımızın ekonomisine hem de Tokat’ın tanıtımına katkı sağlamaktayız. Birçok engelli kardeşimizin bu dernek faaliyetlerinde tanışarak sosyal faaliyetlerini artırarak sosyalleştiklerini görmek bizleri de son derece mutlu etmektedir" diye konuştu.
2017 yılında engellilere yönelik olarak 2 tane proje yürüteceklerini ifade eden Başkan Aras, ilk projelerinin tanıtım yaptıkları proje diğerinin ise İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan çini işlemeciliği kursu olduğunu sözlerine ekledi. Başkan Aras’ın konuşmasının ardından program davetlilere yapılan ikram ile sona erdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı çağrısına yönelik olarak Sakatlar Derneği Tokat Şubesi tarafından "Engelsiz İstihdam" projesi hibe verilmeye hak kazanmıştı.