Çaykara’daki Derebaşı virajları dünyanın en tehlikeli yolu seçildi.

Dünyanın en tehlikeli yollarını araştırıp tanıtan www.dangerousroads.org isimli sitenin, okuyucularının oyları ile belirlenen tehlikeli yollar sıralaması, uzun zaman sonra değişti ve D915 nolu Bayburt yolu, bilinen adıyla Demirkapı (Derebaşı Geçidi) site kullanıcıları tarafından “Dünyanın en tehlikeli yolu” seçildi.

Site kullanıcıları bu yolu, “Ölüm yolu” olarak nitelendirilen Bolivya’daki yoldan daha tehlikeli olarak tanımlandı.

Derebaşı virajları olarak bilinen ve Karaçam’da bulunan Of-Çaykara-Bayburt D915 karayolu site kullanıcıları tarafından “Dünyanın en tehlikeli yolu” seçildi. Site kullanıcıları yolu, “Ölüm yolu” olarak nitelendirilen Bolivya’daki yoldan daha tehlikeli olarak tanımlandı.

Sitede yer alan bilgilerde, yolun 106 kilometre uzunluğunda olduğu ve 29 keskin virajdan oluştuğu belirtiliyor.

2 bin 35 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer aldığı aktarılan yolun ne kadar zor bir güzergah olduğu anlatılırken, “Bazı virajları tek seferde dönemezsiniz, yol 1916 yılında Rus askerleri tarafından yapıldı” deniliyor.

Sitede, yolun en tehlikeli bölümünün Derebaşı tesislerinin bulunduğu yer olduğu, bu bölümün de genelde kar ve tipi nedeniyle kapalı olduğu ifade edildi.  Site kullanıcıları, yolun tehlike sıralamasında Bolivya’daki yolu geçtiğini sık sık belirtirken, o yolun sadece turistik amaçlı kullanıldığını, Derebaşı’ndaki yolun ise insanlar için önemli bir güzergah olduğunu anlattılar. Dünyanın tehlikeli yollarını gezerek değerlendirme yapan site kullanıcıları, Derebaşı yolu için “sözler ve fotoğraflar ne kadar tehlikeli olduğunu anlatamaz” yorumunda bulundular.

Bölge halkının Derebaşı Virajları veya Rus Yolu olarak da adlandırdığı bu zorlu yol, yakın zamana kadar bölgede, özellikle yaylalara ulaşım için en çok kullanılan yollardan biriydi. Yol, geçitte yer alan 9 zorlu virajdan geçerek Karadeniz'e ulaşıyor. Yörede yaşayan insanların anlatımı ile; yolun 1917 Rus ihtilali öncesi Karadeniz Bölgesi'ne kadar ilerleyen Ruslar tarafından bölge halkına yaptırıldığı iddia edilmektedir. Geçidin sert kayalıklardan oluşması, yolun günümüze kadar gelmesini ve hala işler vaziyette kalmasını sağlamıştır.