Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde, bölgede gerçekleştirilecek olan uygulama projesi tamamlandı.
Ortahisar tarihi kale surlarını da içine alan Tabakhane Vadisi Projesi, sahilden itibaren güneye doğru uzanan bin 150 metrelik bir hat boyunca toplam 72 bin m2’lik alanda projelendirildi.
Tabakhane Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında farklı noktalarda meydanlar, toplanma, dağılma ve buluşma alanları, mini kadınlar pazarı, fıskiyeli su gösterileri ve etrafında oturma, dinlenme, seyir alanları, yeşil adalar, sohbet etme, yeme-içme ve gezinti alanları oluşturuldu. Ana ulaşım aksı boyunca yaya gezinti, yürüyüş ve koşu yolları, bisiklet parkurları, engelsiz ulaşım aksları, festival, kutlama, eğlence ve sergi alanları, ışıklı ve müzikli su gösterileri, su kıyısında oturma ve dinlenme alanları ile seyir terasları tasarlandı.
Su kenarında vadinin farklı konumlarında biri kış bahçesi özelliğinde 3 adet kafeterya ve bunları destekleyen etkinlik mekanları, her biri farklı konsept ve farklı özelliklere sahip çocuk oyun alanları eğitim, bilgilendirme ve zihinsel gelişime teşvik eder nitelikte kurgulandı. Spor alanları, fizik-egzersiz alanları ve bu etkinliği destekleyen donatılar, plates, yoga ve jimnastik gibi sporların gerçekleşebileceği serbest geniş yeşil alanlar oluşturuldu. Proje tasarım aşamasında atılan her adımda, engelsiz yaşam için engelsiz tasarım çözümleri üretildi. Bu sayede engelli vatandaşlara yönelik ulaşım aksları ve mekânlar oluşturuldu.
Kısa sürede yapım ihalesi gerçekleştirilecek
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tabakhane Vadisi uygulama projesinin hazırlandığını ve TOKİ tarafından kısa sürede ihaleye çıkılacağını söyledi. Tabakhane Vadisi için hazırlanan uygulama projesinin kültürel mirasın ortaya çıkarılmasına ve tarihi dokunun korunmasına önemli bir katkı sağlayacağına dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, ”Bu proje ile eskiden beri var olan ancak gecekondu oluşumu ile kesintiye uğrayan doğal hava koridoru tekrar yeşile dönüştürülerek eski hüviyetine kavuşturulacağı gibi kültürel mirasımızın korunmasına ve tarihi dokunun ön plana çıkarılmasına da büyük katkı sağlanacaktır. Proje kapsamında tasarlanan yeşil alanlar ile kent peyzajının ve fiziksel çevrenin geliştirilmesi, yakın çevrenin estetik kalitesinin yükseltilmesi ve halkın nefes alabileceği, dinlenebileceği rekreatif alanların oluşturulması öncelikli amaç olmuştur. Projeye dahil edilen ticari faaliyetlerde yeşil alanları daraltmamak için özellikle bu alanının bir kısmının eskiden Belediyenin sera ve çiçek yetiştirdiği alanlar olmasından esinlenilerek proje alanının bir kısmında çiçek yetiştirilen parseller, sergi alanları, çiçek tarhları ve tarhlar arasında gezinti alanları ve bitki gösterilerine yer verilmiştir” dedi.
630 bina kamulaştırıldı, geriye sadece 50 bina kaldı
Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklaşa yürüttükleri Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde kamulaştırılarak yıkılan bina sayısı 510’a ulaştı. 688 binanın kamulaştırılacağı Tabakhane’de 629 binanın kamulaştırma işlemi tamamlanırken hak sahiplerine bugüne kadar 205,36 milyon TL ödeme gerçekleştirildi. Kamulaştırma işlemi devam eden 58 binanın kamulaştırılmasının sonlandırılmasıyla birlikte bölgedeki yıkımlar tamamlanacak ve hazırlanan uygulama projesinin inşasına başlanacak.