Kaçkar Dağları Milli Parkında Sürdürülebilir Turizm Projesinin Uygulamalarına Başlanıyor…

Resmi prosedürü 2014 yılında tamamlanan “Kaçkar Dağları Milli Parkında Sürdürülebilir Turizm” projesinin uygulamalarına 2016 yılında başlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Kaçkar Dağları Milli Parkı için 2012 yılında hazırlıklarına başlanan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı IPA-Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı kapsamında AB fonlarından desteklenecek olan “Kaçkar Dağları Milli Parkında Sürdürülebilir Turizm” projesinin resmi prosedürü 2014 yılında tamamlandı. Projenin uygulamalarına 2016 yılında başlanacak.

Kaçkar Dağları Milli Parkının (yönetişim modeli, finansal sürdürülebilirlik, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım vb. açısından) etkin yönetimi sonucunda uluslararası ağlara entegrasyonunu sağlanarak bölgedeki turizm sektörünün rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen projede; milli parkın sürdürülebilir turizm altyapısının iyileştirilmesi ile milli parkın yönetim etkinliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Milli Parktaki tüm faaliyetler, 2008 yılında uygulamaya konan ve 2013 yılında revize edilen Milli Parkın Uzun Devreli Gelişme Planına (UDGP) göre uygulanmakta olup, proje ile UDGP’de tanımlanan tüm faaliyetler hayata geçirilecek.

Büyük bölümü Rize İli Çamlıhemşin İlçesi'nde ve bir bölümü de Artvin İli Yusufeli İlçesi’nde yer alan 515 bin 500 dekar alana sahip Kaçkar Dağları Milli Parkı Doğu Karadeniz Dağları'nın 3 büyük dağ kütlesi olan Üçdoruk (Verçenik), Göller (Hunut) ve Kaçkar Dağlarını da bünyesinde barındırıyor. Flora çeşitliliği açısından zengin olan milli parkta buzullarla birlikte buzul gölleri, buzul vadileri, sirkler ve morenler yer alıyor.

Ülkemizde Rhodendron'ların (Orman Gülü) 3000 metreye ulaştığı tek yer olan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda doğayla uyumlu altyapı tesislerinin yapım çalışmaları 2016 yılında başlayacak. Ayrıca, Türkiye'nin tek Şimşir Ormanı kabul edilen Şimşir Meşceresi de milli park içinde 15 dekarlık alanı kapsıyor.

Milli Parkı Her Yıl 500 Bin Yerli Ve Yabancı Turist Ziyaret Ediyor

Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yürütülecek proje ile milli parkın yönetim etkinliği güçlendirilerek bölgede sürdürülebilir turizm, ekoturizm uygulamalarının canlandırılması ve faaliyetlerin koruma, kullanma dengesi içinde gerçekleştirilmesi yoluyla milli parkın ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılması hedefleniyor.

"Milli Park'a 9,5 Milyon Euro’luk Dev Bir Yatırım Gerçekleştireceğiz”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın Bakanlığına bağlı DKMP Genel Müdürlüğü'nün yönetiminde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:"Milli parkta ki her türlü faaliyeti 2008 yılında uygulamaya koyduğumuz ve 2013'te revize ettiğimiz Uzun Devreli Gelişim Planı (UDGP) kapsamında yürütüyoruz. Yine UDGP kapsamında yürütülmekte olan 'Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda Sürdürülebilir Turizm Altyapısının Güçlendirilmesi Uygulama Projesi' kapsamında 9,5 milyon Euro’luk dev bir yatırım gerçekleştireceğiz."

Prof. Dr. Eroğlu, "2017 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz proje kapsamında ziyaretçi ve doğa-sanat merkezi-doğa müzesi, doğa eğitim merkezi/izci kampı, galler düzü günübirlik- çadırlı kamp ve festival alanı, Ayder yaylası hatıra ürünleri satış birimi, giriş kontrol-tanıtım ve irtibat noktaları yapılacak" dedi.

Milli Parkın kendi kendini idare etmesini sağlamak için katılımcı bir yönetişim modelinin kurulacağını belirten Prof. Dr. Eroğlu, “Stratejik dokümanların hazırlanacağı; Milli Parkın değerleri için (örneğin kamp alanları, kafeteryalar, hediyelik eşya satış birimi vb.) bir kamu-özel ortaklık modelinin tasarlanarak uygulanacağı; alanı daha iyi tanıtmak amacıyla yerel girişimcilerin destekleneceği ve Milli Parkın uluslararası koruma ağlarına entegre edilerek uluslararası tanınırlığının da arttırılacağı bir model olacak.”dedi.