Türkiye’de çay tarımı, olağan çay ekolojisinin tropik ve alt tropik iklim kuşaklarının dışında, 42 kuzey enleminde, Artvin ilinden başlayıp, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar uzanan sınırlar içinde yapılmaktadır. Türkiye’de yetiştirilen çay tohumla üretilen Camellia Sinensis orjinli, Çin ve Hindistan melezleridir. Çay yetiştirilen bölgede yıllık ortalama sıcaklık 14 C ve yıllık yağış ortalaması 2200 mm’dir.

Türkiye’de çay tarımı ile ilgili ilk girişimler 1888 yılında yapılmıştır. Bu dönemde çay tarımı ile ilgili bilgiler, 1891 yılında İstanbul’da yayınlanan “Coğrafyayı Sınayi ve Ticari’’ adlı eserde yer almaktadır. Bu esere göre; Çin’den getirilen çay fidanları Bursa’da denenmiş fakat çevrebilimle ilgili koşulların uygun olmamasından dolayı olumlu bir sonuç alınamamıştır. Çay tarımı ile ilgili diğer bir önemli girişim 1917 yılında Halkalı Ziraat Mektebi Müderrisi olan Ali Rıza ERTEN tarafından yapılmıştır. Ali Rıza ERTEN, bir heyetle birlikte “Şimal-i, Şark-i Anadolu ve Kafkasya’da Tetkikatı Ziraiye adlı raporu İktisat Vekaletine sunarak Rize ve çevresinde çay yetiştirebileceğini bildirmiştir. Bu tarihten sonra 16 Şubat 1924 tarihinde Rize vilayeti ile Borçka kazasında fındık, portakal, mandalina, limon ve çay yetiştirilmesi adında 407 sayılı kanun kabul edilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra çay tarımı ile ilgili ön denemeleri yapmak, bölgede meyveciliğin gelişmesini sağlamak amacıyla Rize’de üretimine başlanmıştır. Fakat çay üreticilerine yeterince bilgi verilmediğinden çay tarımı 1937 yılına kadar yaygınlaşmamıştır.

29 Mart 1940 tarihinde 3788 sayılı çay kanunu ile çay tarımı ve üreticisinin desteklenmesi güvence altına alınmıştır. Bu tarihten sonra çay tarımı hızla gelişmeye başlamıştır. 1960’lı yıllara kadar yurtiçi ihtiyacını karşılamayan çay bu yıllardan sonra ihtiyacı karşılamaya başlamıştır. 1971 Yılında Çay kanunu yayınlayarak, çay tarımı ve endüstrisine kurumsal bir kimlik kazandırılmıştır. 1984 Yılında (4-12-1984 tarih ve 3092 sayılı çay kanunu) özel sektöre çay üretimini izni verilmesiyle çay işletmeciliğinde yeni bir dönem başlamıştır.(Kaynak: Dr. Mustafa Savcı)